To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków Ć wiczenie 10 Mikroflora wody Mikroflora autochtoniczna to drobnoustroje naturalnie bytujące i rozmna ające się w środowisku wodnym. Właściwe bakterie wodne to autotrofy i heterotrofy, zdolne do wzrostu nawet w obecności ś ladowych ilości substancji od ywczych. W grupie mikroorganizmów najbardziej typowych dla ś rodowiska wodnego znajdują się ruchliwe bakterie nale ące do rodzajów: Vibrio , Pseudomonas , Aeromonas , Selenomonas , Spirillum oraz bakterie nitryfikacyjne, siarkowe i elaziste . Ponadto zaliczamy tu grzyby z rodzajów Mucor, Leptomitus, Saprolegnia Mikroflora allochtoniczna przedostaje się do wody zarówno z powietrza, gleby, jak i ze ściekami przemysłowymi i komunalnymi. Spotyka się je najczęściej w wodach powierzchniowych. Ze względu na znaczenie dla zdrowia i gospodarki człowieka mikroorganizmy mo na podzielić na saprofityczne (nieszkodliwe, wy ej wymienione autotrofy i heterotrofy), patogenne (chorobotwórcze) i szkodliwe w okre ś lonych gał ę ziach przemysłu . Bakterie patogenne nale ą do drobnoustrojów allochtonicznych i dostają się do wody z przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt. W wodzie nie rozmna ają się, lecz są przenoszone na następnego ywiciela. Drog ą wodn ą przenoszone s ą : • cholera przenoszona przez przecinkowca cholery ( Vibrio cholerae , w wodzie powierzchniowej prze ywa do kilku tygodni, w wodociągowej kilka dni), • dur brzuszny powodowany przez pałeczkę duru brzusznego ( Salmonella Typhi), • czerwonka - pałeczki czerwonki ( Shigella flexneri i Shigella sonnei ) • tularemia - Pasteurella (Francisella) tularensis . Mogą być tak e tą drogą przenoszone brucelloza , ółtaczka zaka ź na, gor ą czka błotna oraz enterowirusy (wirusy Polio). Podczas analiz mikrobiologicznych wody niemo liwe jest badanie wszystkich organizmów chorobotwórczych, du o łatwiej jest analizować tzw. mikroorganizmy wskaźnikowe, które dostają się do wody z wydalinami ludzkimi lub zwierzęcymi. Badania mikroflory jelitowej ustaliły stałe występowanie trzech ró nych rodzajów bakterii wska ź nikowych , świadczących o kontakcie wody
(…)
…
wytworzeniem kwasu i gazu, w ciągu 48h hodowli w temp. 35-37°C. Tryptofan redukują do
indolu. Nale ą do niej bakterie z rodzaju Escherichia, Citrobacter, Klebsiella i Enterobacter.
Określanie liczby bakterii psychro- i mezofilnych
Posiewu bakterii na agar od ywczy dokonuje się w dwóch równoległych powtórzeniach. Wodę
wodociągową nale y posiewać bezpośrednio, pobierając 1 ml wody i przenosząc na płytkę Petriego.
Dodatkowo posiewu dokonuje się często z rozcieńczenia 10-1. Wodę powierzchniową wysiewa się z
rozcieńczeń 10-3 i 10-5; ścieki miejskie z rozcieńczeń 10-6 i 10-8. Następnie płytki odwraca się do góry
dnem i jedną z nich wstawia do cieplarki o temp. 20°C, drugą do cieplarki o temp. 37°C. Czas hodowli
w pierwszym przypadku dla bakterii psychrofilnych wynosi 72 h, a w drugim – dla bakterii…
… Towaroznawstwo
w postaci ciemnoczerwonych kolonii o metalicznym (fuksynowym) połysku. W przypadku obecności
chocia by jednej takiej kolonii na po ywce Endo, wynik badania potwierdzającego nale y uznać za
dodatni.
Próba na indol
Probówki zawierające wodę peptonową z tryptofanem szczepi się 1 ml badanej wody
bezpośrednio lub z rozcieńczenia. Po 48-godzinnej inkubacji w temperaturze 37°C nanosi się
po ściance…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)