Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 1 Ć wiczenie 5 Enterobacteriaceae – pałeczki jelitowe Do tej rodziny nale y wiele drobnoustrojów mających znaczenie w mikrobiologii i analizie produktów ywnościowych. Wiele ich rodzajów powoduje u człowieka zaburzenia przewodu pokarmowego i dlatego znajomość ich jest bardzo wa na z punktu widzenia higieny ywności. Są to zdecydowanie chorobotwórcze pałeczki durowe i duru rzekomego ( Salmonella ) oraz czerwonki ( Shigella ), a ponadto względnie chorobotwórcze pałeczki okrę nicy ( Escherichia coli ) i odmieńca ( Proteus vulgaris ), inne stanowią normalną mikroflorę przewodu pokarmowego, mogą być chorobotwórcze. Zasady podziału tej grupy opierają się na zdolnościach wytwarzania indolu i H2S, rozkładania cukrów i alkoholi, rozrzedzania elatyny i zu ywania cytrynianu jako źródła węgla. Cechy charakterystyczne: - morfologicznie są to pałeczki średniej wielkości (0,3-1,0 x 1,0-6,0µm), - gramujemne, - ruchliwe, okołorzęse lub nieruchliwe ( Klebsiella , Shigella ), - nieprzetrwalnikujące, - tlenowce względne (lub względne beztlenowce), - mezofile, niehalofilne - fermentują glukozę z wytworzeniem kwasu pirogronowego i gazu lub tylko kwasu, - redukują azotany do azotynów, niektóre do azotu. Wyró nia się kilka rodzajów: Escherichia, Salmonella, Proteus, Shigella, Yersinia, Serratia, Klebsiella, Enterobacter. Acetobacteraceae – bakterie octowe Fermentacja octowa jest to tzw. pseudofermentacja, poniewa zachodzi w warunkach tlenowych. CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O + Q Cechy charakterystyczne: - krótkie pałeczki, - występują pojedynczo, po dwie lub w łańcuszkach, - mają skłonność do przechodzenia w postacie nieprawidłowe (inwolucyjne) pod wpływem silnego zakwaszenia środowiska lub w wyniku hodowli w temp. wy szej ni optymalna, Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 2 - wiele gatunków wytwarza otoczki śluzowe, - nie wytwarzają przetrwalników, - są gramujemne, - są typowymi tlenowcami, - są mezofilami o optymalnej temperaturze wzrostu 25-35°C, - najkorzystniejsze pH dla ich rozwoju to 4-6,5, - giną w temp. 55°C w ciągu 15 minut. 3 rodzaje: Acetobacter, Gluconacetobacter, Gluconobacter
(…)
…
Antybiotyk – substancja organiczna wytwarzana przez drobnoustroje będąca produktem ich wtórnego
metabolizmu, wykazująca wysoką i wybiórczą aktywność przeciwbakteryjną, będąca jednocześnie
mało szkodliwą dla makroorganizmów.
Po raz pierwszy odkryte przez Flemminga w 1926 (1928) roku – penicylina – Penicillium notatum.
Obecnie istnieje ponad 3000 antybiotyków wytwarzanych przez:
- 67% promieniowce
- 20% grzyby,
- 12% bakterie właściwe – np. bacytracyna i polimyksyna tworzone przez Bacillus,
- 1% porosty.
Wśród promieniowców 80-90% antybiotyków wytwarzanych jest przez rodzaj Streptomyces.
Barwienie metodą Ziehl-Nielsena (barwienie bakterii kwasoodpornych)
- rozmaz,
- suszenie,
- utrwalanie,
- na utrwalony preparat działamy
fuksyną fenolową do tzw. trzeciej
pary,
- studzimy szkiełko,
- spłukujemy wodą…
…. Przebiega w bioreaktorach
(acetator Fringsa, cavitator, vinegator), w których zapewnione jest ciągłe mieszanie, napowietrzanie i
kontrola temperatury.
Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków
2
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo
Promieniowce (Actinomycetales)
Cechy charakterystyczne:
- pod względem budowy cytologicznej są podobne do
bakterii…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)