Mikrobiologia przemysłowa - strona 5

note /search

Fermentacja alkoholowa - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1596

FERMENTACJA ALKOHOLOWA Wydajność teoretyczna procesu: C5H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2 180g → 92g + 88g 100kg → 51,11kg + 48,89kg Produkt→ wg Pasteura→ dane przemysłowe: 1) Etanol→ 48,4→ 45-49 2) CO2→ 46,6→ 43-47 3) Glicerol→ 3,3→ 2,5 4) Kw bursztynowy→ 0,6→ 0,5-1,5 5) Olej fuzlowy→ -→ 0,2-0,6 6...

Metabolity wtórne - omówienie - Gibereliny

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1498

METABOLITY WTÓRNE GIBERELINY Gibereliny pod względem chemicznym należą do terpenów, zawierają układ gibanu I: Układ gibanu II: R=OH kw giberelinowy (giberelina A3) R=H giberelina A7 R=H i redukcja podwójnego wiązania giberelina A4 Gibereliny- są wytwarzane przez: Rośliny (fitohormony) Grzyb...

Preparaty enzymatyczne - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1155

PREPARATY ENZYMATYCZNE Klasy enzymów: 1. Oksydoreduktazy: 25% Bardziej wrażliwe Wewnątrzkomórkowe lub związane z błonami wewnątrzkomórkowymi, żeby je uzyskać, trzeba rozbić komórkę Gorsza stabilność Często wymagają kofaktorów Ich stosowanie wymaga reżimów, np. odp buforów 2. Transferazy 3....

Procesy fermentacyjne - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1610

Procesy fermentacyjne (fermentacja beztlenowa) Fermentacja- proces oddychania, w którym ostatecznym akceptorem elektronów jest zw org Metody hodowli drobnoustrojów w procesach fermentacyjnych FERMENTACJA MLEKOWA Fermentacja mlekowa:...

Układy immobilizowane - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 49
Wyświetleń: 609

UKŁADY IMMOBILIZOWANE Immobilizacja= stabilizacja= unieruchomienie Komórki Enzymy Ograniczenia wielokrotnego stosowania tych samych preparatów w układach wolnych Enzymy, a także komórki są względnie niestabilne i tracą aktywność w trakcie fermentacji lub poszczególnych reakcji. Konwencjonalne ...

Wielocukry - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 49
Wyświetleń: 910

WIELOCUKRY 1) Homopolimery, np.: Dekstrany (poliglukany) Lewny (polifruktany) 2) Heteropolimery: Wielocukry złożone z: cukrów obojętnych, kwasów uronowych lub aminokwasów Mogą dodatkowo zawierać gr acetylowe, rzadziej acylowe jak: mrówczanową, bursztynianową, ewentualnie pirogronianową Ok. 20...

Mikroorganizmy w biotechnologii

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 798
Wyświetleń: 4417

Mikroorganizmy w biotechnologii Źródła szczepów przemysłowych: Środowisko naturalne Środowisko przekształcone przez człowieka Kolekcja szczepów Inne źródła Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym: - izolacja nowych mikroorganizmów o pożądanych cechach - badanie nowych szczepów,...

Przemysłowe wykorzystanie pleśni

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2457

Przemysłowe ważne metabolity pleśni Kwasy organiczne Żywność orientalna Lipidy Technologia serowarska Chityna i chitozan Enzymy Antybiotyki Wyżej wymienione to główne kierunki wykorzystania pleśni Antybiotyki produkowane przez pleśnie 80% znanych antybiotyków produkują promieniowce 20% pr...

Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 308
Wyświetleń: 1883

Mikrobiologia przemysłowa ćw. 3 TESTY API Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae Metody identyfikacji bakterii (potrzebna jest czysta kultura wyizolowana z danego produktu bądź w wyniku sączenia na specjalnych sączkach) Podstawowe : - Barwienie metodą Gramma - Obserwacje mikro...

Mikrobiologia przemysłowa ćw. 1

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 140
Wyświetleń: 945

Mikrobiologia przemysłowa ćw. 1 Mikrobiologia przemysłowa zajmuje się wykorzystywaniem w przemyśle właściwości drobnoustrojów. - produkcja metabolitów pierwotnych (m.in. bakterie kw. mlekowego, bakterie kw. glutaminowego, promieniowce, grzyby produkujące