Wielocukry - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 910
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wielocukry - omówienie - strona 1 Wielocukry - omówienie - strona 2 Wielocukry - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

WIELOCUKRY
1) Homopolimery, np.:
Dekstrany (poliglukany)
Lewny (polifruktany)
2) Heteropolimery:
Wielocukry złożone z: cukrów obojętnych, kwasów uronowych lub aminokwasów
Mogą dodatkowo zawierać gr acetylowe, rzadziej acylowe jak: mrówczanową, bursztynianową, ewentualnie pirogronianową
Ok. 20 wielocukrów pochodzenia drobnoustrojowego ma zastosowanie i jest produkowane w skali przemysłowej.
Wielocukry różnią się jednostką i rodzajem wiązań.
DEKSTRAN Cząsteczki glukozy powiązane wiązaniem α1-6
Odgałęzienia: wiązania 1-2, 1-3, 1-4
Zastosowanie: 1) Środek zastępczy krwi (plazmy). Stosuje się 6% r-ry w soli fizjologicznej, m.cz. 40tys. Jest powoli wydalany z organizmu i nie działa toksycznie ani alergicznie
2) Leczenie rozległych oparzeń. Stosuje się 10% r-ry o m.cz. 40tys. Jako warstwa hydrofilowa ma dużą zdolność adsorbowania wydzielonych płynów
3) Nośnik enzymów, np. karboksypeptydazę G, arginazę. Kompleksy glikoproteinowe dłużej utrzymują się w organizmie w płynach ustrojowych
4) Biologiczne adsorbenty:
Sefadeksy: poprzeczne wiązania- trójwymiarowa siatka łańcuchów wielocukrowych. Stosowane w chromatografii kolumnowej jako sita molekularne
Wprowadzenia dodatkowo gr alkilowych nadaje adsorbentom silne właściwości lipofilne
Pochodne karboksymetylowe oraz dietyloaminoetylowe służą jako adsorbenty jonowymienne przy oczyszczaniu enzymów i białek
5) Immobilizacja enzymów- różne nazwy handlowe
Biosynteza:
Proces transglikozylacji, pkt wyjścia jest zawsze sacharoza!
Sacharoza + UDP (urydynodifosforan) →Mg2+→ UDP-glukoza + fruktoza
UDP-glukoza + akceptor → akceptor-glukoza + UDP
Dekstranosacharaza (2-glukozylotransferaza)
Producenci:
Leuconostoc mesenteroides (Niebezpieczny z pkt widzenia cukrowniczego. Jeśli się dostają i namnażają w ciągu produkcyjnym, to powodują zatykanie przewodów)
Leuconostoc dextranicum
Streptococcus mutans (Bakterie chorobotwórcze, odpowiadają za próchnicę. Gdy jest sacharoza w pożywieniu, wykorzystują ją i wytwarzają dekstran- wielocukier przylegający idealnie- biofilm. Gdy nie ma już sacharozy, zaczynają metabolizować dekstran wytwarzają kwas mlekowy na zewnątrz, który reaguje ze szkliwem, powstaje mleczan wapnia, ubytek się powiększa aż do powstania wrot zakażenia)
Acetobacter
Produkcja:
1) Proces z udziałem bakterii:

(…)

… lub bezpośrednio biosynteza z tanku
1) i 2) Wytrącenie dekstranu etanolem lub acetonem
Filtrowanie
Wytrącanie frakcjonowane:
Frakcje wyższe np. powyżej 40tys- hydroliza na drodze enzymatycznej
Frakcje niższe- biosynteza, akceptor
Kolumna jonowymienna
Zagęszczenie na wyparce rozpyłowej
Pakowanie
R-ry 6% w soli fizjologicznej (dekstran kliniczny)
KSANTAN
Polimer glukozy (β1-4)
Mannoza, reszta pirogronianowa…
… się z 3 cząsteczek glukozy (maltotriozy) połączonych wiązaniami α-(1-4)-D-glikozydowymi
Cząsteczki maltotriozy są oddzielone wiązaniami α-(1-6)-D-glikozydowymi
Łatwo ulega biodegradacji, ale jest trudno metabolizowany w org człowieka
Producenci:
Drożdżopodobny szczep Aureobasidium pullulans
Zastosowanie:
1) Składnik produktów niskokalorycznych (zastępuje skrobię kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną itp.)
2…
… nieodwracalny
Producenci:
Alcaligenes
Zastosowanie:
1) Jako czynnik żelujący, stabilizujący, zagęszczający
2) Nie jest degradowany w org zwierzęcym, może być stosowany jako dodatek do niskokalorycznych produktów
Niektóre szczepy Alcaligenes fecalis var. Mycoides wytwarzają dwa wielocukry:
Kurdlan
Bursztynoglukan (kurdlan zawierający dodatkowo bursztynian i galaktozę- do 10% składu chem

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz