Dekstran - Ksantan

Nasza ocena:

5
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1834
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dekstran - Ksantan - strona 1 Dekstran - Ksantan - strona 2 Dekstran - Ksantan - strona 3

Fragment notatki:

Dekstran • Glukan wytwarzany z sacharozy przez Leuconostoc mesenteroides, Streptobacterium dextranicum, streptococcus mutans. • Zbudowany z reszt glukozy połączonych wiązaniami p-(l-6)-glikozydowymi [w łańcuchu bocznym (1-3)-, (1-4)-, (1-2)-]; 95% glukozy w łańcuchu głównym.
• Środek zastępujący krew 40kDa.
• Stosuje się jako zagęstniki i stabilizatory.
Ksantan • Wytwarzają bakterie Xanthomonas campestris rozwijające się na podłożach węglowodanowych;
• Heteropoilsacharyd: glukoza, maimoza, kwas glukuronowy ( 2.8:2:2), 2000 kDa;
• Roztwory wodne - duża lepkość. Stabilne w szerokim zakresie temperatur;
• Stosowane do zagęszczania potraw sterylizowanych i zamrażanych, do zagęszczania i stabilizacji emulsji w sosach majonezowych oraz zawiesin w napojach i sosach sałatkowych
Cyldodekstryny (cykloamylozy) • Drobnoustroje:
-Bacillus macerans -Bacillus megaterium -Bacillus stearothermophilus Cykliczne oligosacharydy (6,7,8 cząsteczek glukopiranozy, wiązanie α-(l-4)-glikozydowe)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz