To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Guma arabska • Wydzielana przez drzewo akacji Accacia senegal. • Mieszanina heteropolisacharydów, 260-1160 kDa, cząsteczki L-arabinoza, L-ramnoza, D-galaktoza, kwas glukuronowy, wiązanie (1-3)~, odgałęzienie (1-6)-glikozydowe.
• Dobra rozpuszczalność w wodzie (można otrzymać 50% roztwory).
• W niskich stężeniach koloid ochronny, stabilizuje zawiesiny, piany, emulsje, zapobiega powstawaniu dużych kryształów cukru w lodach. Otrzymywanie mikrokapsułkowanych preparatów olejków zapachowych.
Guma nasion chleba świętojańskiego
Mączka z nasion drzewa Ceratonia siliqua. • Mączka zawiera 88% polisacharydu, 300 kDa, łańcuch mamiozy z bocznymi odgałęzieniami galaktozy.
• Stosowana jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji lub zawiesin w zupach i sosach, dodatek wiążący wodę i stabilizujący przy produkcji konserw mięsnych i kiełbas.
Guma guarowa
• Mączka otrzymywana przez zmielenie bielma nasion rośliny motylkowej Cyamopsis tetragonolobus, • 80% polisacharyd, łańcuch mamiozy z bocznymi odgałęzieniami galaktozy, 1000 - 2000 kDa.
• Rozpuszczania w wodzie, tworzy lepkie roztwory.
• Stosowana jako zagęstnik i stabilizator do sosów majonezowych, sałatkowych, lodów, koncentratów zup i sosów.
Guma tragakanta • Wydzielina krzewów z rodzaju Astragalus (głównie A. guruniferd) - Iran, Syria, Turcja.
• Kwas tragakantowy (43% kwas D-galakturonowy, 40% D-ksyloza, 10% L-fukoza, 4% D-galaktoza).
• Basoryna, 75% L-arabinoza, 12% D-galaktoza, 3% kwas D-galakturonowy zestryfikowany metanolem i L-ramnoza).
• Rozpuszcza się w zimnej wodzie, lepkie roztwory, stabilna w wysokiej temperaturze i kwaśnym środowisku.
• Stosuje się do zagęszczania i stabilizacji sosów sałatkowych, nadzień owocowych, jogurtów).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)