Przemysłowe wykorzystanie pleśni

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2457
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przemysłowe wykorzystanie pleśni - strona 1 Przemysłowe wykorzystanie pleśni - strona 2 Przemysłowe wykorzystanie pleśni - strona 3

Fragment notatki:

Przemysłowe ważne metabolity pleśni
Kwasy organiczne
Żywność orientalna
Lipidy
Technologia serowarska
Chityna i chitozan
Enzymy
Antybiotyki
Wyżej wymienione to główne kierunki wykorzystania pleśni
Antybiotyki produkowane przez pleśnie
80% znanych antybiotyków produkują promieniowce
20% przypada na pleśnie, bakterie Bacillus, Pseudomonas, Citrobacter
Największe znaczenie w przemysłowej produkcji antybiotyków spośród pleśni mają:
Penicillium notatum
Penicillium chrysogenum
Penicillium griseofulvum
Penicillium janczewski
Penicillium patulum
Fusarium sp. (fusafungina)
Trichoderma polysporum (cyklosporyna A)
Cephalosporium acremonium (cefalosoporyny)
Enzymy produkowane przez pleśnie
Przemysł spożywczy, tekstylny, skórzany, papierniczy, chemia gospodarcza
Producenci - Aspergillus, Penicillium, Mucor, Rhizopus, Trichoderma
Hydrolazy - enzymy amylolityczne, celulityczne, pektynolityczne, proteolityczne, lipolityczne
eksydoreduktazy - eksydaza glukozowa, katalaza
metoda hodowli względnej lub metoda powierzchniowa
surowce do produkcji - melasa, wysłodki, skrobia, mąka kukurydziana
problemy inżynieryjne
amylazy
alfa-amylaza
Aspergillus oryzae
A. avamori
A. niger
Rhizopus oryzae
Glukoamylaza
Aspergillus avamori
A. niger
Rhizopus nireus
Obie grupy stosowane są w :
- syropy HFCS
- wypiek chleba
- gorzelnictwo, browarnictwo
Pektynazy
A. niger, R. sp.
Produkt pozyskiwany przy okazji produkcji kwasu cytrynowego (pektynogalaktouranoza)
Przemysł owocowo-warzywny
Celulazy
Technologie wydobywania soku lub innych składników komórki, wzbogacania pasz, detergenty
A. niger, A. nidulans
Trichoderma viride, Stachybotrys chartarum - badanie skuteczności środków impregnujących
Proteinazy Penicillum roquefortil, Mucor sp., A. oryzae
Technologie serowarskie - preparaty Mucor w zastępstwie podpuszczki, produkcja serów dojrzewających
Technologie mięsne - tenderyzacja tkanki mięsnej, kiełbasy z porostem pleśniowym (Penicillium nalglovensis)
Enzymatyczna modyfikacja białek z surowców nietradycyjnych
Detergenty
Lipazy
A. niger, Rhizopus sp., Mucor sp.
Procesy dojrzewania serów


(…)


A. niger, Rhizopus sp., Mucor sp.
Procesy dojrzewania serów
Substytuty masła kakaowego
Preparaty piorące
Oksydaza glukozowa
Grzybnia - Penicillium sp, A. niger
Technologia żywności, winiarstwo, lecznictwo, analityka
Katalaza
Grzybnia Aspergillus niger
Rozkład nadtlenku wodoru
Kwasy organiczne produkowane przez pleśnie
A. niger
A. wentil
Candida sp.
Yarrowia lipolytica (n-parafiny)
1.6 mld tom/rok (2007)
LFS, SnF, SSF
Aspergillus niger - ulepszenie
Ocena własności kwaszących
Metagenizacja UV, związki chemiczne, selekcja ze względu na zastosowania
Rekombinacja genetyczna
Aspergillus niger - przechowywanie
Liofilizacja, przechowywanie konidiów z jałowym piaskiem, węglem aktywnym, cytrynianem wapnia
Aspergillus niger - inoculum
Konidia szczepu produkcyjnego
Pożywki sporulacyjne (niski poziom N i C…
…: trofofaza (intensywny rozwój grzybni 72h)
Ido faza (produkcja kwasu cytrynowego)
W metodzie 1 - grzybnia powierzchniowa i system jednostopniowy
W metodzie 2 - rozwój w całej objętości i system dwustopniowy
Zanieczyszczenia:
Bacillus, Pseudomonas, E. coli, E. areogenes, Lectobacillus, Leuconostoc, P. purpurogenum, P. rubrum
Kwas itakonowy
Metabolit pleśni Aspergillus glaucus, A. terreus
Nowy gatunek…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz