Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wykład 27

Nasza ocena:

5
Pobrań: 917
Wyświetleń: 2345
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wykład 27 - strona 1 Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wykład 27 - strona 2 Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wykład 27 - strona 3

Fragment notatki:

2012-01-18
Wykorzystanie grzybów
strzępkowych w procesach
biotechnologicznych
Wykład 27
Grzyby strzępkowe są wykorzystywane do:







otrzymywania preparatów enzymatycznych
otrzymywania kwasów organicznych
otrzymywania lipidów
otrzymywania stymulatorów wzrostu roślin
otrzymywania chityny i chitozanu
w serowarstwie
w produkcji fermentowanej ywności
orientalnej
1
2012-01-18
Grzyby pleśniowe wytwarzają enzymy
z grupy:
• Hydrolaz (amylolityczne, celulolityczne,
pektynolityczne, proteolityczne i lipolityczne).
• Oksydoreduktaz – oksydaza glukozowa,
katalaza
Enzymy pochodzenia grzybowego
Gatunek grzyba
Aspergillus oryzae
Aspergillus awamori
Aspergillus niger
Rhizopus oryzae
Aspergillus awamori
Aspergillus niger
Rhizopus nireus
Aspergillus niger
Rhizopus sp.
Aspergillus niger
Aspergillus nidulans
Trichoderma viride
Penicillium roquefortii
Mucor sp.
Aspergillus oryzae
Aspergillus niger
Aspergillus niger
Rhizopus sp.
Mucor sp.
Aspergillus niger
Penicillium sp.
Aspergillus niger
Wytwarzany enzym
α-amylaza
glukoamylaza
pektynazy
Celulazy, pektynogalakturonazy
proteinazy
lipazy
oksydaza glukozowa
katalaza
2
2012-01-18
W procesie produkcji enzymów
pochodzenia grzybowego stosuje się:
• Metodę hodowli wgłębnej w podło u ciekłym.
Surowcami do produkcji jest najczęściej
melasa buraczana, skrobia, mąka
kukurydziana oraz inne źródła cukrów.
• Metodę hodowli grzybów w podło u stałym
przy wykorzystaniu rozmaitych surowców
odpadowych (otręby pszenne, wysłodki
buraczane, słomy zbo owe, wytłoki jabłkowe,
ziarno zbó , plewy.....).
Zastosowanie enzymów amylolitycznych
• Otrzymywanie ze skrobi zbo owej (głównie
kukurydzianej) glukozy i syropów glukozowych, które
są stosowane jako substancje słodzące w cukiernictwie,
przetwórstwie owocowym i warzywnym.
• W piekarnictwie enzymy amylolityczne ułatwiają
fermentację ciasta - rozkładają w pewnej części skrobię
do maltozy i glukozy - cukrów łatwo wykorzystywanych
przez dro d e.
• W gorzelnictwie prowadzą scukrzanie skrobi, w takich
surowcach jak ziemniaki, yto, kukurydza.
• W browarnictwie prowadzą scukrzanie skrobi zawartej w
ziarnie jęczmienia.
3
2012-01-18
Zastosowanie enzymów pektynolitycznych
Głównie w przemyśle owocowo-warzywnym.
• Dodatek enzymów do przetwarzanego surowca
zwiększa o ok. 20% wydajność soku podczas tłoczenia
miazgi owoców.
• Słu ą do klarowania soków owocowych i win, na skutek
rozkładu pektyn obni ają lepkość cieczy i poprawiają
wydajność filtracji bez niekorzystnego wpływu na
organoleptyczne cechy napojów.
Przemysł spo ywczy, farmaceutyczny
• Ułatwiają ekstrakcję flawonoidów (barwników,
przeciwutleniaczy) z surowców roślinnych.
Zastosowanie enzymów celulolitycznych
• Przemysł spo ywczy, łącznie z enzymami
pektynolitycznymi - w technologiach,
w których podstawą jest wydobywanie soku lub
innych składników z surowców roślinnych (np.
olejków eterycznych).
• Zwiększanie strawności pasz dla zwierząt.
• Hydroliza surowców celulozowych pod kątem
ich wykorzystania w procesie produkcji ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz