To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Amylozy
największe znaczenie mają enzymy amylolityczne
amylozy prod. przez grzyby nitkowate głównie Asparagillus ary.., A. niger, Rhizopus stolonifer, Saccharomycopsis; oraz przez bakterie: Bacillus Subtilis, B. licheniformis (odporne na temp, Enzymy te izoluje się z termofilów z gejzerów)
enzymy mogą się różnić stosunkiem albo i beta-amylaz oraz glukoamylozy (rozszczepia glukozę do maltozy)
dzikie szczepy w piwowarstwie zbyt mało zaw. amylaz
Zastosowanie:
gorzelnictwo: biopreparaty jako słód pleśniowy i wstępny słód
do produkcji glukozy ze skrobi i prod. syropów glukorowych
poszukiwano nowych surowców, zaczeto wykorzyst. Surowce skrobiowe ale były mniej słodkie
r-r glukozy o wydajności 90-99% ale syropy glukozowe są mniej słodsze od sacharozy, ale promieniowce produkuja izomeraze glukozową- zmienia glukozę w słodszą fruktoze. Ta przemiana może być całkowita (rzadko) lub 1:1 (syrop glukozowo-fruktozowy - to jest izoglukoza.
W USA prod tego z mąki kukurydzianej. Te syropy sa wytwarz. Też w Japoni dawnego EWG. W Japonii wykorzystuje się glukoamylaze immobilizowana przez co może być enzym wykorzyst. Przez wiele miesięcy
Zastosowanie izoglukozy?:
Syropy do słodzenia napajów
Są zdrowsze niż sacharoza
Używane w pszczelarstwie do podkarmiania pszczół
W piekarnictwie- niewiele ilości do mąki skraca czas wydajne czas fermentacji ciasta, przerywa trwalsze, przyjemniejszy smak i aromat
W przem. paszowym- większa zgrabność pasz do karmienia zwierząt
W browarnictwie- by umożliwić stoswanie surowców niesłodowanych (z preparatem zboże niesłodowane- obniża się koszt prod.)
Hodulownie w pektowni w Jaśle
Amylopol P, Amylopol CSCT
Pektynolityczne preparaty
Główne grupy enzymów:
Poligalakturonaza: hydrolizuje rozszczep alfa-1,4 glikozydowe w lańcuchach kw poligalakturanowego (całkowicie lub częściowo zmetylowany) którego zb.d jest pektyna. Rozczepia go na kw galaktouranowy
Politynometyloesteraza: odszczepia gr metoksylową (-OCH3) od kw galaktonowego. Powoduje demetylację, działa na pektyne. Prod. reakcji to kw pektynowy i metanol
Liaza pektynowa: rozszczepia alfa-1,4-glikozydowe bez wody. Żelifikacja dżemu
Zastosowanie:
klarowanie soków owocowych i warzywnych
maceracja miazgi z której wyciska się sok - większa wydajność prod. soku
klarowanie win w winiarstwie
Prod. są przez grzyby Asparagillus niger
Pektopol P, Pektopol PT, Pektopol PA w Jaśle
(…)
… do inwersji karmelu i prod mas cukierniczych
Laktoza ( beta-galaktozydaza)
Prod z drożdzyKluyveromyces fragilis, lactis (wystep w mleku); Aspergillus niger, Penicillum, Baleterium
hydrolizuje laktozę na glukozę i galaktozę o zwiększonej słodyczy mleka i jego przetworów
do produkcji mleka skondensowanego, lodów
Niringinaza i hesperydynoza
Prod soków owocowych- wł. rozkładania związków nadających gorzki posmak…
…
ryboflawina B12
Candida guilliermondii
Brevibacterium
Clostridium
Największe sukcesy z drożdzaków Ashbya gossypii ( po 7 dniach w odp. warunkach uzyskuje się duże ilości B12 - 5g/dm3 podłoża
Eremothecium ashbyii (grzyb niższy) wytwarza 1,8-2,5g/dm3. Jego grzybnia po oddzielniu od podłoża i wysuszeniu nadal ma 2,5% B12 (->dodatek do pasz)
Glukozę, wyciąg ...... ........, silnie napowietrza 25-28*C
Zbrecni…
…, Streptomyces
Duża wydajność Corynobacterium
Do 964 hodowli 32mg/100cm3 pożywki (60% wydajnosci)
Kw pimelinowy lub oleinowy to prekursor dodawany do podłoża lub pochodna imidoralów
BIOSYNTEZA KAROTENOIDÓW
Biologiczna rola karotenoidów polega na tym, że w organizmach ludzi i zwierząt ulegają one przemianie na witaminę A. Karotenoidy występują w komórkach wielu bakterii np. takich rodzajów jak Mycobacterium…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)