1. Co zawsze wystepuje w pozywce hodowlanej:
a)wodA
b)glukoza
c)azotan amonu
d)detergenty
2. Pytanie o sprzezniaki
odp. wielojadrowe bez sept (komorczak)
3. Co to jest miano coli
odp. najmniejsza ilosc wody cm^3 w ktorej występuje E.coli
4. Jakie podloze najlepiej uzyc badajac E.coli
odp. z laktoza, z endo agarem?
5. Co zawiera endo agar wymienione niektore skladniki i wybrac jeszcze jeden z podanych
np. podane pepton, siarczan sodu i laktoza wybieramy zasadowa fuksyne
Endo Agar
Skład:
Hydrolizat pepsynowy tkanki zwierzęcej
Laktoza
Wodorofosforan potasu
Siarczyn (IV) sodu
Fuksyna zasadowa
Agar
6. Jaki cukier zapasowy maja drozdze
glikogen
7. Drożdże dzikie
Candida, Hansenula, Pichia, Dekkera, Cryptococcus, Torula, Trichonospora
8. "stare" zanieczyszczenie wody jaki szczep wystepuje
Clostridium perfringens
9. pożywka z laktozą, H2SO4 i z czymś tam dla jakiej bakterii
(pewnie jakis clostridium)
10. co się rozkłada w mięsie po kolei wymienic byly bialka, cukry i tłuszcze
1) sacharydy 2) białka 3) tłuszcze
11. Gdzie najmniej bakterii
a) czereśnie b) marchewka
c) truskawki
d) kapusta
12. Bakterie fermentacji mlekowej
Lactobacillus, Bifidobacterium - gram + przetrwalnikujące pałeczki
Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Oenococcus, Pediococcus - gram + ziarniaki
13. jakie bakterie są inwolucyjne
Propionibacteriaceae (bakterie propionowe), Acetobacter (bakterie octowe)
14. Intoksykacje jakie bakterie
Staphylococcus aureus (enterotoksyna gronkowca)
Clostridium botulinum (jad kiełbasiany, toksyna botulinowa)
Aspergillus (aflatoksyny)
Penicillium expansum (patulina)
P. verrucosum, A. ochraceus (ochratoksyna)
Fusarium, Trichoderma (Trichothecenes = nazwa toksyn)
15. Bakterie fermentacji beztlenowej:
Lactococcocus, streptococcus, leuconostoc, oenococcus, pediococcus , lactobacillus,
Bifidobacterium (bakterie fermentacji mlekowej)
16. mikotoksyny co produkuje
pleśnie, np. Aspergillus, Penicillum verrucosum, P.expansum, Aspergillus ochraceus,
Fusarium trichothecenes, A.flavus
17. Rodzina drodzy to (takie samo do pleśni)
(…)
…? - Listeria monocytogenes
36. coś z podłożem, gdzie źródłem węgla jest etanol (chyba jakie bakterie się na takim rozwijają?
ACETOBACTER,
GLUKONOBACTER
40. jak najlepiej utrwalać rośliny obojętne? - sterylizacja
41. do czego stosuje się pasteryzację? - do kwaśnych
42. wymienić po kolei mikroorganizmy w mleku w temp. pokojowej - drobnoustroje proteolityczne,
pałeczki coli, paciorkowce mlekowe, pałeczki mlekowe…
… itp)
61. jaki szczep redukuje azotan - nie jestem pewna ale chyba bacillus licheniformis
Paracoccus denitrificans, Pseudomonas, Thiobacillus denitrificans
Inne w ciągu reakcji od NO3- aż do N2: Bradyrhizobium japonicum
62. szczep referencyjny - co to? izolant danego gatunku opisany jako pierwszy i najlepiej
scharakteryzowany
64. producenci kwasu cytrynowego Artbobacter paraffineus (chyba też A. niger…
… glukonowy
A. nigger
90. identyfikacja drozdzy- ureaza
94. Jakie mikroorganizmy produkują listeriolizyne? Listeria monocytognes
99. Metoda sedymentacji Kocha, do oczyszczania z mikroorganizmów jakich materiałów służy?
Powietrze
100. Jaki mikroorganizmy wykorzystywane są przy produkcji zakwasu piekarskiego? bakterie kwasu mlekowego
101. Jaki mikroorganizmy produkują kwas cytrynowy? Aspergillus Niger
102…
… celce
sprawdza się inną cechę. Wynikiem jest barwa podłoża. Służą do identyfikacji mikroorganizmów
(głównie bakterii)
21. Źródłem zanieczyszczen wody pitnej jest
Escherichia coli, bakterie grupy
coli takie jak Enterobacter Citrobacter Klebsiella, paciorkowce kałowe (Enterococcus faecalis),
beztlenowce przetrwalnikujące Clostridium perfringens) 22. jak jakie dwie bakterie współpracują…
…. Wcześniejsze namnażanie wykonuje się przed procesem identyfikacji jakiej bakterii.
a) salmonella
55. wyłączenie dehydrogenazy homoserynowej powoduje zwiększenie produkcji jakiego aminokwasu?
a) L-seryna
b) L-homocysteina
c) L-lizyna
55. Oprócz gatunku, wpływu środowiska oraz stanu fizjologicznego co jeszcze wpływa na morfologię drożdży?
a) nic więcej
b) funkcja w kolonii
56. Miano coli jest to?
a) najmniejsza…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)