Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1967
Wyświetleń: 6041
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności - strona 1 Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności - strona 2 Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności - strona 3

Fragment notatki:

Zagadnienia poruszone na zajęciach są następujące: cechy drobnoustrojów decydujące o wywołaniu choroby, strategie życiowe drobnoustrojów chorobotwórczych, toksyny białkowe,toksykoinfekcja, intoksykacja, choroby przenoszone przez żywność, drobnoustroje chorobotwórcze w żywności, choroby zakaźne, choroby odzwierzęce, wirusy, prionymetody utrwalania i osiągania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności (podział na fizyczne, chemiczne oraz biologiczne), mikroflora gleby, mikroflora gleby, mikroflora powietrza, mikroflora żywności, mikrobiologia prognostyczna. Wszystkie nazwy biologiczne zostały podane zarówno po polsku jak i łacinie.


(…)

…, St. agalacticae, St. dysgalctiae
psucie mleka niepasteryzowanego: wzrost bakterii na cukrach mlecznych (Lactobacillus sp., Lactococcus sp.)
obniżenie pH
tworzenie kwasu mlekowego
zmiany populacji bakterii
wzrost rozwoju pleśni i drożdży (zużywają kwas mlekowy)
na koniec podwyższenie pH - wzrost bakterii gnilnych i powstawanie amin o brzydkim zapachu
MIKROBIOLOGIA PROGNOSTYCZNA
subdycyplina…
… spowodowane spożyciem tego samego posiłku lub środka spożywczego (przyczynami tego typu zatruć, źródłami infekcji oraz profilaktyką zajmuje się Inspekcja Sanitarna)
czynniki chorobotwórcze:
PRODUKTY METABOLIZMU (intoksykacja)
Staphylococcus aureus
Clostridium botulinum → botulizm
Bacillus cereus
DROBNOUSTROJE ŻYWE (toksykoinfekcja)
Salmonella → salmonelloza, dur brzuszny, dur rzekomy
Shigella → czerwonka…
… enterotoksyny powoduje wymioty i biegunki (105-106 kom. w 1g produktu)
hamujący wzrost na rozwój S.aureus mają bakterie kwasu mlekowego
występują w jamie nosowo-gardłowej, wydzielinie nosa, skórze ludzi i zwierząt, powietrzu, ściekach
przyczyny zatruć: przetwory mięsne, mleko, lody, kremy, sałatki i konserwy
Clostridium perfringens - laseczka zgorzeli gazowej
gram(+), beztlenowe laseczki
wrażliwe na niskie…
…, z których kilkaset jest chorobotwórczych dla człowieka
przyczyna salmonelloz, duru brzusznego, duru rzekomego i zakażeń biegunkowe
S. Enteritidis
S. Typhimurium
S. Typhi
S. Paratyphi Shigella
gram(-)
najczęściej rozróżnia się 4 gatunki: S. dysenteriae, S.flexneri, S.boydii, S.sonnei
naturalnym siedliskiem bytowania jest przewód pokarmowy człowieka i zwierząt
spożycie 10-100 komórek może wywołać chorobę brudnych rąk…
… spożywcze:
dur brzuszny Salmonella Typhi
błonica Corynebacterium diphtheriae - maczugowiec błonicy
szkarlatyna Streptococcus pyogenes
czerwonka Shigella
brucelloza Brucella
choroby weneryczne = choroby przenoszone drogą płciową:
AIDS wirus HIV
opryszczka wirusy HSV1 i HSV2
chlamydia Chlamydia trachomatis
kiła Treponema pallidum - krętek blady
rzeżączka Neisseria gonorrhoeae - dwoinka rzeżączki
kandydoza…
… na fekalne zanieczyszczenie i wystepowanie bakterii chorobotwórczych
Bakterie z grupy coli jako wskaźnik sanitarny:
cechy charakterystyczne:
gram(-)
pałeczki
względne beztlenowce
nieprztrwalnikujące
zdolność fermentowania laktozy do kwasów i gazu w ciągu 48h w hodowli w 35 - 37°C
redukują tryptofan do indolu
rodzaje: Escherichia
Citrobacter
Klebsiella
Enterobacter
pozytywne znaczenie E.coli w przewodzie…
… lub substancje stałe - kurz
zawierające pyłki roślin, zarodniki
grzybów, komórki bakterii, drożdży
i wirusy)
drobnoustroje, przyczepione do cząstek kurzu i pyłu lub mikrokropelek płynów, mogą przebywać w powietrzu bardzo długo
Ilość i skład mikroflory powietrza są uzależnione od wielu czynników:
obecność ludzi i zwierząt oraz ich zagęszczenie
wilgotność, nasłonecznienie, wietrzenie, czystość
warunki pogodowe…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz