Mikrobiologia przemysłowa - strona 6

note /search

Fermentacje-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 497
Wyświetleń: 2114

Mikrobiologia przemysłowa ćw2 Fermentacje – specyficzne formy utlenienia związków bez udziału łańcucha oddechowego. Polegają na odwodornieniu substratu. Produkty pośrednie prowadzą do otrzymania produktów ostatecznych. FERMENTACJA MLEK...

Immobilizacja enzymów-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1386

Mikrobiologia przemysłowa ćw5 IMMOBILIZACJA ENZYMÓW Immobilizacja – przeprowadzenie enzymu ze stanu rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego najczęściej przez związanie z mechanicznym, nierozpuszczalnym nośnikiem. Bardzo trudno jest otrzymać czysty enzym : - enzymy są rozpuszczalne w wodzie. - T...

Antybiotyki-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1309

Mikrobiologia przemysłowa ćw. 4 ANTYBIOTYKI Badanie z zamro onej brzeczki. Hodowla produkcyjna = podło e + zabity szczep + grupa ryfamycyn Okresy badań antybiotyków: - okres wstępny (Alexander Fleming, na zdj.) - złota era badań nad antybiotykami - era antybiotyków półsyntetycznych (narastaj...

Erytromycyna-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 21
Wyświetleń: 910

Mikrobiologia przemysłowa ćw7 Erytromycyna Erytromycyna jest to antybiotyk makrolidowy wytwarzany przez Streptomyces erythreus. (obecna nazwa Sacharopolyspora erythrea). Nale y do grypy ansamycyn podobnie jak ryfomycyna. Zale nie od dawki...

Biosynteza acylazy penicylowej-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1295

Mikrobiologia przemysłowa ćw 9 BIOSYNTEZA ACYLAZY PENICYLINOWEJ Enzym hydrolizujący wiązanie amidowe w penicylinie prowadząc do otrzymania kwasu 6-AP (kwas 6 - aminopenicylanowy). Dokładniej przeprowadza reakcję hydrolizy łańcucha bocznego pierścienia beta – laktamowego. Kwas 6 – AP jest prekur...

Kwas cytrynowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1141

Mikrobiologia przemysłowa ćw 12 BIOSYNTEZA KWASU CYTRYNOWEGO Charakterystyka kw. cytrynowego: - trójkarboksylowy - M = 192 g - T topnienia = 150 st. C - Wyizolowany po raz pierwszy z cytryn (zawierają 7 – 9 % kwasu cytrynowego) - Produkowany w niewielkich ilościach przez wszystkie organizmy ...

Kwas octowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1729

Mikrobiologia przemysłowa ćw 11 BIOTRANSFORMACJA Z UDZIAŁEM BAKTERII KWASU OCTOWEGO BAKTERIE KW. OCTOWEGO Głównie z rodziny Acetobactericea (nale ące do gamma - Proteobacteria). Od 1980 r początkowo u ywano dwóch rodzajów – Acetobacter i Gluconobacter. Potem, z rodzaju Acetobacter wyodrębnion...

Leki-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1365

1. Wstęp Mechanizm działania leków: Działanie leku nie jest wyłącznie funkcją jego właściwości fizykochemicznych lub jego budowy, warunkującej łączenie się cząsteczki substancji leczniczej z właściwym dla niej „miejscem” w organizmie, lecz uzależnione jest także od wielu zmiennych czynników, n...

Ryfamycyna-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1708

Mikrobiologia przemysłowa ćw 4 RYFAMYCYNA Ryfamycyna jest produkowana przez Streptomyces mediterranei (od lat 60 zmienił nazwę na Nocardia mediterranea, teraz gdy poznano sekwencje jej genomu obowiazuje nazwa Amycolatopsis mediterranei) ...

Gorzelnictwo - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1519

GORZELNICTWO Przemysłowa produkcja bioetanolu Główne surowce: Ziemniaki Żyto Melasa Inne surowce roślinne Aspekty jakościowe i ilościowe: Nacisk na wydajność- etanol, mniej walory smakowe, ale surowiec też ma wpływa na jakość produktu Drożdże: Różne rasy S.cerevisiae: Brak amylaz, a surow...