Kwas cytrynowy-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1141
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kwas cytrynowy-opracowanie - strona 1 Kwas cytrynowy-opracowanie - strona 2 Kwas cytrynowy-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Mikrobiologia przemysłowa ćw 12
BIOSYNTEZA KWASU CYTRYNOWEGO
Charakterystyka kw. cytrynowego:
- trójkarboksylowy
- M = 192 g
- T topnienia = 150 st. C
- Wyizolowany po raz pierwszy z cytryn (zawierają 7 – 9 % kwasu cytrynowego)
- Produkowany w niewielkich ilościach przez wszystkie organizmy ywe (powstaje w
cyklu Krebsa = cyklu kwasu cytrynowego)
- Posiada walory organoleptyczne – dobry smak, ładny zapach
- 80% produkcji kw. cytrynowego zu ywana w przemyśle spo ywczym
- dobra rozpuszczalność w wodzie
- mała toksyczność (mo e być dodawany do produktów spo ywczych w
nielimitowanych ilościach)
- produkcja głównie we Włoszech (z 40 kg cytryn – 1 kg kwasu)
- jest to metabolit pierwotny!!!
Metody mikrobiologiczne – pierwszy raz zastosowane w Belgii, w latach 20 XX wieku
Metody chemiczne – są mało opłacalne finansowo. Zbyt zło ony proces biosyntezy, mała
wydajność.
PRODUCENCI kw. cytrynowego (produkujący go w większej ilości ni zwyczajne
organizmy)
- pewne gatunki pleśni, głównie z rodzaju Aspergillus (jako substrat : cukier)
o Aspergillus niger
o Aspergillus wenti
o Penicillum luteum
o Trichoderma viridae
- Dro d e z rodzaju Candida
o Candida tropicalis
o Candida lipolytica – badana potem przez Yarrowa – który odkrył szczep
zdplny do procesu płciowego i nazwał go Yarrowia lipolytica (jako substartu
wymaga n – alkanów lub n-parafin)
- Bakterie z rodzaju Arthrobacter
Głównie wykorzystywany jest Asergillus niger. Dlaczego?
- powszechny w przyrodzie, występuje w glebie, wodzie, na owocach
- szczepy do produkcji łatwo pozyskać ze środowiska naturalnego
- kwas cytrynowy – jest zw. pierwotnych, produkowanym w niewielkich ilościach
Pobieranie i przygotowanie:
- izolacja
- ulepszanie szczepu : dwie mo liwości : (mutageneza lub rekombinacja)
o aktywacja przez mutagenezę (metodami fizycznymi – UV, chemicznymi lub
kombinacja obu )
Mikrobiologia przemysłowa ćw 12
selekcja szczepu po działaniu czynnika mutagennego według
warunków, w jakich będziemy potem prowadzić hodowlę
mutanty głównie w poszczególnych enzymach z cyklu przemian,
otrzymamy szczep z zaburzonymi szlakami metabolicznymi
• 1. dehydrogenaza akonitynowa
• 2. dehydrogenaza izocytrynianowa
• 3. dehydrogenaza 2 –ketoglutaranowa
o rekombinacja genetyczna (wykorzystanie cyklu paraseksualnego) na drodze
fuzjo protoplastów. Mogą być te fuzje między ró nymi rodzinami (np. A.
Niger z Trichoderma). Fuzjant otrzyma :
od Aspergillus – du a wydajność procesu produkcji kwasu
od Trichoderma : nie jest czuły na obecność glukozy (normalne
działanie : produkcja kw. cytrynowego – powstają analogi glukozy –
hamują produkcje kw. cytrynowego)
CECHY DOBREGO SZCZEPU PRZEMYSŁOWEGO
- nie patogenny (ale Aspergillus jest /mo e być patogenny, powoduje tzw. aspergilozę –
ale przy zbyt częstym kontakcie przy jednocześnie obni onej odporności organizmu)
- niskie koszty (w sensie składu podło a) – łatwo pozyskiwalne i łatwo dostępne
surowce
- wysoka wydajność procesu syntezy przy niezbyt obfitym wytwarzaniu grzybni
- du a stabilność

(…)

… cytrynian trójsodowy
i trójpotasowy
o zapewnia musujący charakter tabletek
przemysł kosmetyczny
wyrób błon fotograficznych, papierów światłoczułych
chemia gospodarcza (dodawany do proszków do prania aby ograniczyć ilość
fosforanów,), łatwo degraduje
oczyszczanie kadzi mlekowych (w których powstaje kamień mleczanu – oczyszcza z
niego)
środki czyszczące przewody z rdzy
estry kwasu cytrynowego stosowane…

stykajacej się z po ywką. Fermentacja trwa 8 –9 dni, Aspergillus rośnie jako zwarta grupa
komórek, w postaci ko ucha (na powierzchni zarodnikuje – czarne konidia).
Wady : duze prawdopodobieństwo zanieczyszczenia hodowli (mimo jałowosci powietrza
np. zaka enie gatunkiem Penicilium – które hydrolizują grzybnię, mo liwa obecność
bakterii Bacillus, E. Coli w melasie )
2. wgłębna SmF (submerged fermentation…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz