Wykład - fermentacja acet-propionowa, kwas cytrynowy

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 1148
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - fermentacja acet-propionowa, kwas cytrynowy - strona 1 Wykład - fermentacja acet-propionowa, kwas cytrynowy - strona 2 Wykład - fermentacja acet-propionowa, kwas cytrynowy - strona 3

Fragment notatki:

FERMENTACJA ACETONOWO-BUTANOLOWA
Składniki finalne: butanol, aceton, powstaje też etanol.
Rozwój motoryzacja - wzrost zapotrzebowania na kauczuk -synteza chemiczna kauczuku z butadienu, a butadien z butanolu
Aceton w okresie wojennym do produkcji materiałów wybuchowaych
Butanol - rozpuszczalnik do lakieró samochodowych
Obecnie aceton i butanol otrzymuje się na drodze czysto chemicznej z ropy naftowej.
Jest to jedna z trudniejszych fermentacji, może przynosic czasami duże straty.
Szczepy ulegały degeneracji biologicznej (były atakowane przez fagi). Aby tego uniknąć stosowano liczne pasaże połączone z szokiem termicznym.
Fermenctacja izopropanolowo-butanolowa - rodzaj fermentacji masłowej
Główne produkty: butanol i izoporpanol, powstają też CO2 i H2
Uboczne: kwas masłowy, octowy, aceton i kw mrówkowy
Prowadzą ją ścisłe beztlenowce z rodzaju clostridium.
C-butylicum - ruchliwe, peritrichalnie orzęsione laseczki o dość dużych rozmiarach, występują pojedyńczo lub parami, optimum wzrostu 37 stC
Młode są gram+, stare zmienne, u młodych -granuloza
Tworzą endospory wewnątrzkomórkowe
Podłoża: różne- zacier z kukurydzy, hydrolizaty celulozowe (są to jedne z najtrudniejszych ścieków, dlatego może mieć popularnośc)
pH 6, 5 dni, 37 oC.
Fermentacja ma niewielkie znaczenie, butanol mozna otrzymac w inne sposoby
Alkohol izopopylowy - rozpuszczalnik np do produkcji perfum.
Fermentacja propionowa
Kwas propionowy otrzymuje się na drodze chemicznej, przeróbki ropy naftowej
Zapotrzebowanie w rolnictwie, agronomii
Udoskonalenie biotechnologicznych metod wytwarzania tego kwasu w przyszlosci moze odegrac dużą rolę.
Gł. Rodzaj - Propionibacterium (freudenreichii)
Gram +, nie ruchliwe, względne beztlenowce, nieprzetrwalnikujące.. Mniejsze wymagania pokarmowe niż bakterie mlekowe
W war betlenowych - krótkie pałeczki, przechodzą czasem w postać ziarniaków tworzących paciorki
Mikroaerotolerancyjne, zawierają katalazę i cytochromy
W warunkach tlenowych - formy dłuższe, skłonne do tworzenia form inwolucyjnych
Optimum 35 st
Występowanie: w środowisku jelitowym, żwaczu i jelitach przeżuwaczy, wtórnie w produktach mlecznych (zwłaszcza serach), rzadko w mleku.
Rzadko izoluje się z gleby czy wody, częściej ze szczepionej pożywki emmentalerem.
Uzyskują energię z procesu fermentacji
Podłoża: glukoza, sacharoza, laktoza, pentozy, kwas jabłkowy, melkowy, gliceryna
Jako substraty: serwatka, ługi posulfidowe, hydrolizaty skrobiowe i celulozowe


(…)

… jony żelaza i manganu - aktywują enzymy które w cyklu krebsa występują za kwasem cytrynowym min. Akonitaza, przyczyniają się do rozkładu kwasu cytrynowego.)
Koncentracja cukrów w melasie (15-17%), melasę się rozcieńcza do 30%. melasę podkwasza się do 6,3, sterylizuje. Brzeczka schładzana do 40 st. Tace są wkładane w komory fermentacyjne.(które wcześniej są jałowione). Rozpyla się konidia A niger…
… - rozpad glukozy na dwie czasteczki pirogronianiu
Pirogronian ->kwas octowy, CO2, H2-> drugi pirogronian ulega karboksylacji i powstaje szczawiooctan -> odwróćenie cyklu kwasów trójkarboksylowych ->jabłczan->kwas fumarowy->acetyloCoA->propionylo CoA->kwas propionowy.
Kwas Cytrynowy:
Początkowo otrzymywano go z owoców cytrusowych
Najlepszym producentem jest Aspergillus niger
Currie opracował technologię…
… lub odprasowuje. Nastepnie poddaje się suszeniu lub rozszczepieniu za pomocą kwasu siarkowego. Roztwor kwasu cytr zageszcza się na wyparkach i kieruje się do krystalizacji.
Kryształy I rzutu, II i III rzutu. Łączy się kryształy razem i się je rozpuszcza, dodaje się węgiel aktywny aby usunąć zanieczuszczenia. Roztwór poddaje się ostatecznej krystalizacji (krystalizator z mieszadlem - drobny kryształ, bez…
… melasy. Maksymalne stężenie po 68h, wydajność 60-80%. W kadziach lub fermentatorach. Układ zamknięty szczelny. Proces całkowicie zautomatyzowany.
Zastosowanie kw. Cytrynowego:
- w przemysle spozywczym, przy wyrobie napojów, soków, cukierków i wyrobów cukierniczych, do marmolady, dżemów, galaretek, koncentratów spozywczych. Esencji, do miodu i margaryny.
-do usuwania zmętnienia z wina
-stabilizuje smak…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (1)

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ireneusz napisał(a):

2017-08-23 20:29:39

Opis skrótowy, ale wykonany przez znawcę-praktyka biotechnologii.