Fermentacja alkoholowa - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1596
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Fermentacja alkoholowa - omówienie - strona 1  Fermentacja alkoholowa - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

FERMENTACJA ALKOHOLOWA
Wydajność teoretyczna procesu:
C5H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2 180g → 92g + 88g
100kg → 51,11kg + 48,89kg
Produkt→ wg Pasteura→ dane przemysłowe:
1) Etanol→ 48,4→ 45-49
2) CO2→ 46,6→ 43-47
3) Glicerol→ 3,3→ 2,5
4) Kw bursztynowy→ 0,6→ 0,5-1,5
5) Olej fuzlowy→ -→ 0,2-0,6
6) Kw octowy→ - → 0-1,4
7) Glikol butylowy→ - → 0,2-0,6
8) Biomasa kom→ 1,2→ 0,1-1,7
Wyniki oznaczeń uzyskane w doświadczeniach wykonanych przez Pasteura i wydajności otrzymane obecnie w praktyce przemysłowej
Właściwości drożdży gorzelniczych:
Zalety:
Posiadają wiele cech właściwych dla szczepów przemysłowych (wykłady II rok)
Etanol jest głównym produktem (śladowe ilości innych produktów)
Do produkcji etanolu mogą być wykorzystywane różne surowce rolnicze: ziemniaki, zboża, melasa oraz inne surowce zawierające cukry proste, dwucukry i wielocukry
Drożdże mogą fermentować: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę. Niektóre rasy również: mannozę, laktozę, rafinozę
Są niewrażliwe na wysokie stęż etanolu- do 14%V/V (niektóre rasy do 18%V/V, Saccharomyces sake do 20% V/V)
Większość ras jest opornych na obecność kw organicznych
Zakwaszają środowisko do pH 4-4,5 (ograniczenie rozwoju niepożądanej mikroflory)
Jako źr N i P wykorzystują proste zw nieorganiczne
Wady:
Wzrost i fermentacja w temp odpowiednio: 30˚C i 22-26˚C, konieczność chłodzenia w trakcie fermentacji. W wyższej temp mniejsza wydajność procesu i większa wrażliwość na toksyczne działanie etanolu
Brak enzymów hydrolizujących wielocukry (konieczność scukrzania surowca)
Do wzrostu niezbędna jest obecność w podłożu witamin (w warunkach przemysłowych wykorzystywane są subs wzrostowe zawarte w ekstraktach roślinnych)
Fermentacja etanolowa- bakterie:
Zymomonas mobilis:
Gramujemne
Beztlenowe
Pałeczki z rodziny Sphingomonadaceae
Fermentujące glukozę, fruktozę i sacharozę z wytworzeniem etanolu i CO2 na drodze Entnera-Douderoffa (z 1 mola glukozy powstaje tylko 1 mol ATP)
Zalety (w stosunku do S.cerevisiae):
Szybsze pobieranie cukrów i większa wydajność procesu (Procaryota- błona zewnętrzna)
Niższa produkcja biomasy (tylko 1 mol ATP)
Większa tolerancja na etanol (obecność w błonie hapanoidów pentacyklicznych- zw zbliżone budową do steroidów Eucaryota)


(…)

…):
Większa wrażliwość na czynniki zewnętrzne i konieczność większej kontroli w trakcie namnażania inokulum
W obecności tlenu może dochodzić do powstanie aldehydu octowego i kw octowego (z użyciem etanolu jako substratu)
Ograniczona liczba substratów cukrowych (ograniczona możliwość wykorzystania surowców roślinnych zawierających wielocukry)
Drobnoustrój wykorzystywany do produkcji bioetanolu gł w Ameryce…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz