Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 1841
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae-opracowanie - strona 1 Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae-opracowanie - strona 2 Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Mikrobiologia przemysłowa ćw. 3
TESTY API
Identyfikacja bakterii z rodziny Enterobacteriacaeae
Metody identyfikacji bakterii
(potrzebna jest czysta kultura wyizolowana z danego produktu bądź w wyniku sączenia na
specjalnych sączkach)
Podstawowe :
- Barwienie metodą Gramma
- Obserwacje mikroskopowe (badanie morfologii komórek)
- Ocena ruchliwości komórek
- Czy dany szczep wytwarza endospory?
- Obserwacja zdolności do wzrostu w warunkach tlenowych lub beztlenowych
Bardziej zło one
- szereg testów biochemicznych
o testy API – zminiaturyzowane, wystandaryzowane testy biochemiczne
- testy serologiczne
o wykorzystanie ró nicy w antygenach powierzchniowych
- badanie wra liwości na faga („typowanie bakteriofagami”)
o Staphylococcus aureus
o Yersinia enterocolitica
- sondy DNA- specyficzne (praca na ju wyizolowanym DNA)
- PCR
TEST API 20E
(przykładowy test Api)
Test wykorzystywany do identyfikacji bakterii z rodziny Enterobacteriaceae (choć nie tylko). Wynik
w postaci szeregu cyfr odczytywany z ksią ki kodów.
Sam test – płytka z 20 mini próbówkami, w których znajdują
się najró niejsze podło a i substraty. Na nie wysiewamy
bakterie szczepu X. Po okresie inkubacji (na ćwiczeniach 24
h) sprawdzamy ewentualne zmiany zabarwienia wg. instrukcji
w skrypcie.
Wynik jest dodatni
albo ujemny.
Ka dy test jest podzielony na kilka grup po 3 pola (ka de
pola ma swoje oznaczenia : 1, 2 lub 4). Po wpisaniu odczytu
sumujemy pola z wynikami dodatnimi w obrębie ka dej z
grup. Otrzymujemy ciąg cyfr – szyfr, wg którego mo emy
zidentyfikować badany gatunek.
Mikrobiologia przemysłowa ćw. 3
Instrukcja odczytu API 20
TESTS
SUBSTRATE
REACTION TESTED
Wynik ujemny próby (-)
Wynik dodatni próby (+)
ONPG
ONPG
beta-galactosidase
colorless
yellow
ADH
arginine
arginine dihydrolase
Yellow
red/orange
LDC
lysine
lysine decarboxylase
Yellow
red/orange
ODC
ornithine
ornithine decarboxylase
Yellow
red/orange
CIT
citrate
citrate utilization
pale green/yellow
blue-green/blue
H2S
Na thiosulfate
H2S production
colorless/gray
black deposit
URE
urea
urea hydrolysis
Yellow
red/orange
TDA
tryptophan
deaminase
Yellow
brown-red
IND
tryptophan
indole production
Yellow
red (2 min.)
VP
Na pyruvate
acetoin production
colorless
pink/red (10 min.)
GEL
charcoal gelatin
gelatinase
no diffusion of black
black diffuse
GLU
glucose
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
MAN
mannitol
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
INO
inositol
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
SOR
sorbitol
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
RHA
rhamnose
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
SAC
sucrose
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
MEL
melibiose
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
AMY
amygdalin
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
ARA
arabinose
fermentation/oxidation
blue/blue-green
Yellow
OX
oxidase
oxidase
colorless/yellow
violet
Przykładowa

(…)

…)
- naturalna mikroflora jelitowa
- tak e bakterie patogenne (zwierzęce i roslinne), równie te yjące naturalnie w org.
zwierzęcym mogą zmienić miejsce „bytowania” stając się patogenne „ w
nieodpowiednim miejscu, w nieodpowiednim czasie”
- szczególnie groźne, gdy występują w warunkach szpitalnych
- oporne na antybiotyki
- patogenni przedstawiciele rodziny :
o Salmonella typhi – dur brzuszny
o E. Coli (np.biegunki, infekcje dróg moczowych)
o Schigella desynterie, S. flexneri (czerwonka)
o Yersinia enterocolitica, Y. pseudotuberculosis
o Enterobacter
o Klebsiella pneumoniae(mo e wywołać zapalenie płuc)
o Citrobacter diversus (zaka enia szpitalne np. posocznica, zaka enia ran,
zapalenia ukł. moczowego.)
o Serratia marcescens (zaka enia dróg moczowych i ran)
o Proteus

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz