Technologia zbóż - strona 2

note /search

Systemy przemiałowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1785

SYSTEMY PRZEMIAŁOWE: w zależności od intensywności przemiału i ilości maszyn do tego celu użytych rozróżnia się następujące systemy przemiałowe: plaski (max dotyk walca) półpłaski półwysoki wysoki (najbardziej oddalone) w przemiale pszenicy stosuje się zwykle system półwysoki a w przemyśle żyt...

Światowe spichlerze zbożowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1316

ŚWIATOWE SPICHLERZE ZBOŻOWE: są to regiony świata, gzie istnieje nadwyżka produkcji nad lokalnymi potrzebami wschodnio- europejski (europejska cześć ZSRR) zachodnio-europejski (Francja) północno-amerykański (USA, Kanada) południowo-amerykański (Argentyna, Meksyk) indyjski (Birma, Indochiny) a...

Towaroznawcza ocena ziarna zbóż

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 1876
Wyświetleń: 5824

TOWAROZNAWCZA OCENA ZIARNA ZBOZ OBEJMUJE: pozwala to określić wartość przemysłowa, technologiczna i handlowa zbóż ocenę organoleptyczna - jest najprostszą metoda określenia jakości ziarna, która nie wymaga skomplikowanej aparatury ani nie pochłania nadmiernej ilości czasu Ocena organoleptyczna ob...

Temperatura i wilgotność a proces oddychania ziarna

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 168
Wyświetleń: 798

WPLYW TEMP I WILOGTNOSCI NA PROCES ODYCHANIA ZIARNA: SZKODNIKI ZBOŻOWE: w Polsce występuje ok. 150 gat, w których wyróżnić można 3 gr: występujące tylko w polu (po przewiezieniu do magazynu gina) występują zarówno w polu jak i w magazynie występują wyłącznie w magazynie SZKODNIKI NALEŻĄ DO: gro...

Znaczenie technologiczne glutenu

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 455
Wyświetleń: 3584

ZNACZENIE TECHNOLOGICZNE GLUTENU: wpływa na proces technol i jakość pieczywa wodochłonność maki wydajność ciasta wydajność pieczywa czas rozwoju ciasta (niezbędny by z maki i wody uzyskać jednorodne ciasto) zdolność zatrzymywania gazów objęto...

Podział ciast piekarskich

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia zbóż
Pobrań: 147
Wyświetleń: 3038

PODZIAŁ CIAST PIEKARSKICH (CHLEBOWYCH) pszenne zwykle wyborowe półcukiernicze mieszane pszenno żytnie żytnio pszenne żytnie drożdżowe kwasowe kwasowo drożdżowe pszenno-żytnie drożdżowe kwasowo drożdżowe (prod na żurkach żytnich) METODY PROWADZENIA CIAST C HLEBOWYCH ciasto pszenne metody b...