Systemy przemiałowe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1785
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Systemy przemiałowe - strona 1 Systemy przemiałowe - strona 2 Systemy przemiałowe - strona 3

Fragment notatki:

SYSTEMY PRZEMIAŁOWE: w zależności od intensywności przemiału i ilości maszyn do tego celu użytych rozróżnia się następujące systemy przemiałowe:
plaski (max dotyk walca)
półpłaski
półwysoki
wysoki (najbardziej oddalone)
w przemiale pszenicy stosuje się zwykle system półwysoki a w przemyśle żyta system półpłaski (względnie plaski)
HANDLOWE TYPY MĄKI: mą ki pszenne tortowa typ 450
krupczatka typ 500
luksusowa typ 550
chlebowa typ 750
sitkowa typ 1400
graham typ 1850
razowa typ 2000 (więcej białka i soli min)
śruta chlebowa
typ wskazuje na zaw popiołu np. typ 450 po spaleniu nie więcej niż 450 mg popiołu
im mąka niższego typu tym uzyskiwane ilościowo mniej
mą ki żytnie żytnia typ 720
żytnia typ 800
sitkowa typ 1400
stargardzka typ 1850
razowa typ 2000
mąki żytnie mają wyższa popiołowość i tym rożni się ziarno pszenica od żyta
mąki pszenżytnie:
pszenżytnia typ 720
sitkowa typ 1400
kasza manna (1 z miedzyproduktow młynarskich, wydajność ok. 2%, ze 100 kg przemielonej pszenicy 2 kg kaszki, nie poddaje się dalszemu rozdrobnieniu)
PROCES TECHNOLOGICZNEGO OTRZYMYWANIA MĄKI: przyjęcie ziarna:
droga wodna
droga lądowa (kolej lub transp samochodowy)
badanie jakości ziarna
czyszczenie
kondycjonowanie
leżakowanie
przygotowanie mieszanek przemiałowych
ewentualnie śrutowanie
właściwy przemiał:
mlewnik + odsiewacz
podział mlewa na 3 frakcje
mąki paszowe
pasaż - mąka uzyskiwana po przejściu przez dane konkretne urządzenie rozdrabniające
zbieramy produkt finalny
kompletowanie, łączenie odpowiednich mak (po 8), powstaje mąka handlowa
magazynowanie pakowanie (dojrzewanie: żytnia 12 +1 dzien, pszenna 14 +1 dzień = ok. 2 tyg w celu wyrównania skl chem i wilgotn)
załadunek kolejowy lub samochodowy
PODSTAWY TEORETYCZNE PRZEMIAŁU: przemiał = rozdrobnienie
rozdrabnianie jest to mechaniczny podział ciał stałych na części
w przetwórstwie zbożowo- młynarskim mamy rozdrabnianie selektywne, przez odpowiedni dobór parametrów otrzymujemy odpowiedni efekt
rozdrobnienie pochłania do 50- 70% mocy potrzebnej na cały proces technol
rozdrabnianie ziarna polega na równoczesnym działaniu kilku sit mechanicznych:
zgniataniu
ściskaniu
rozrywaniu
ścieraniu
proces rozdrobnienia charakteryzuje stopień rozdrobnienia „i”


(…)

… mieszalnia rozdrobnionej części bielma, okrywy, zarodka, mogą być wydzielane niewielkie ilości otrąb)
przemiał złożony (doskonalszy, na kilku maszynach rozdrabniających z każdorazowym odsiewaniem, każdy zespól maszyn rozdrabniająco- odsiewających spełnia określoną f- cje technologiczna)
w celu uzyskania mąki o wys jakości i szerokim zastosowaniu stosuje się przemiał złożony, stopniowe i selektywne…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz