Sporządzanie mieszanek przemiałowych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1365
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sporządzanie mieszanek przemiałowych - strona 1 Sporządzanie mieszanek przemiałowych - strona 2

Fragment notatki:

SPORZĄDZANIE MIESZANEK PRZEMIAŁOWYCH: przy mieszaniu bierzemy pod uwagę:
ilość i rodzaj posiadanych w magazynach partii zbożowych
własności przemiałowe
własności jakościowe
GRUPY JAKOŚCIOWE: I wysokiej jakości (wywierające duży wpływ na jakość mieszanki)
II średniej jakości (nie wywiera znaczącego wpływu tzw. wypełniacz)
III niskiej jakości (samo wymaga dodatkowego poprawiacza)
METODY SPORZĄDZANIA MIESZANEK PRZEMIAŁOWYCH: z wykorzystaniem równań z 2 niewiadomymi
x + y= 100
100a = bx + cy
a - założona wart wyróżnika jakości mieszanki b, c - faktyczna zaw wyróżnika jak w komponentach x, y - % ilość komponenta w mieszance - wykorzystaniem sposobu graficznego (łatwy i prosty)
z mieszanki 3 składnikowej
CZYSZCZENIA ZBOŻA PRZED PRZEMIAŁEM: podstawowe pojęcia:
partia ziarna
masa zbożowa (gat lub odmiana + zanieczyszczenia + gazy)
zanieczyszczenia zbożowe (użytecznie i nieużyteczne)
CZYSZCZENIE CZARNE: za pomocą sit
za pomocą powietrza
za pomocą tryjerow
sortowanie wg kształtu i współczynnika tarcia
oddzielanie kamieni
oddzielania zanieczyszczeń ferromagnetycznych
proces oczyszczenia masy bez naruszenia struktury ziarna
MASZYNY I URZĄDZENIA TO TEGO PROCESU: czyszczenie suche ziarna obłuskiwanie
czyszczenia ziarna na mokro
kondycjonowanie ziarna (traktowanie woda i ewentualnie temp)
zmiany właściwości strukturalno - mech
zmiany właściwości przemiałowych
zmiany właściwości biochem i wypiekowych maki
zmiany czystości mikrobiol (ziarno- mąka)
kondycjonowanie ziarna na zimno lub gorąco
CZYSZCZENIE ZIARNA NA MOKRO: po czyszczeniu na sucho pozostaje pyl, trudny do usunięcia, sprzyja temu:
szorstka pow ziarna
pęknięcia ziarna
bruzdka
rada na to jest:
czyszczenie na mokro, płukanie ziarna
-est to 1 sposób przemysłowy przywracający ziarnom porażonym śniedzią jego jakości konsumpcyjnej
korzystnie wpływa na właściwości przemiałowe poprzez zróżnicowanie wilg okrywy i bielma
PŁUCZKI: czas płukania, mycia
zdolność wchłaniania wody przez ziarno
sposoby określania czasu napowietrzania
PODZIAŁ MLYNÓW: pszenne (b. dobre ziarna, stopniowe rozdrobnienie, skl chem, młyny przystosowane tylko do złożonych procesów przemiału pszenicy na 2 lub więcej gat maki)


(…)

…- nasienna), różniące się nie tylko budowa anatomiczna, ale i skl chem. W wyniku uzyskuje się miedzy produkt (miały- śruty- kaszki- maki), które poddaje się dalszemu wymielaniu. W wyniku uzyskuje się maki gatunkowe, pozbawione w znacznej części okrywy i zarodka
WYCIĄG MĄKI:
ilość produktu końcowego (maki) uzyskanego w wyniku przemiału (w młynach przemysłowych uzyskuje się wyciąg maki w granicach 70- 80…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz