GRUPY JAKOŚCIOWE PSZENICY: E - elitarna (wysoka odporność na porastania, b dobre właściwości przemiałowe, poprawiacz odmian słabszych)
A - jakościowa (odporna na porastanie, b dobre cechy przemiałowe i wypiekowe)
B - chlebowa (dobre cechy przemiałowe oraz wypiekowe, nie posiada zbyt niski liczby opadania)
K- na ciastka (cechy preferowane przez cukiernictwo, niższa zawartość białek, niska aktywność enzymatyczna proteolityczne i amylolityczne, małe rozmiękczenie, niska energia ciasta)
C - pozostała w tym paszowa
CECHY FIZYCZNE ZIARNA: kształt
wielkość
masa właściwa
twardość odgrywają b ważna role w przechowalnictwie i przetwórstwie, wiąże się to z:
transp wewn (mech i pneumatyczny)
przygotowaniem ziarna do przemiału (czyszczenie, kondycjonowanie)
przemiałem (efektywność, powierzchnia mieląca)
- dla osiągnięcia optymalnego efektu musi się znać i uwzględnić cechy fizyczne ziarna takie jak:
kształt i wielkość ziaren
masę 1000 ziaren
masę właściwą ziarna
strukturę bielma, związanie bielma z okrywa
właściwości aerodynamiczne ziarna
KSZTAŁT ZIARNA ZBÓŻ: - kształt ziarna wykorzystywany jest w procesie czyszczenia takich urządzeniach jak: wialnia, tryjer, żmijka
- kształt wzdłużny, obły (zboża chlebowe, pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień, owies)
- kształt zaokrąglony (proso, sorgo, kukurydza - niektóre odmiany)
- koński ząb (kukurydza, kształt ściętego klina)
- kształt trójgraniasty (gryka)
- zaokrąglony (groch, soja)
- nerkowy, spłaszczony (fasola)
- kształt dysku (soczewica)
WIELKOŚĆ ZIARNA: w procesie czyszczenia na urządzeniach: sita, wialnia, tryjer wykorzystywana jest wielkość ziarna, która wyraża się: długością. grubością, szerokością
wielkość ziarna ma wpływ na sposób i warunki przerobu (elementy robocze, niektórych maszyn młynarskich i kaszarskich, musza być dostosowane do wielkości przerabianego ziarna )
wielkość ziarna zależy od:
gatunek zboża
odmiany zboża
warunki wzrostu roślinny (klimat, gleby, nawożenia)
ziarno rosnące w klimacie kontynentalnym jest mniejsze od rosnącego w klim umiarkowanym lub morskim
wielkość określa się za pomocą mikrometru, a w praktyce cechy te jak grubość, szer i dlug, określa jego dorodnością w tzw. analizie sitowej (celność i wyrównanie)
OBJĘTOŚĆ ZIARNA: znaczenie w czasie transp pneumatycznego
różnice w obrębie ziarna tej samej odmiany są znaczne i zależą od miejsca w kłosie, dl i okresu kwitnienia, zawiązywania nasion
(…)
… okrywy do bielma rzędu 0,3- 1,0%
wzrost temp powoduje:
obniżenie wytrzymałości na działanie mechaniczne
wzrost twardości bielma i okrywy, ale są b kruche
STRUKTURA BIELMA I ZWIĄZANIE Z OKRYWĄ:
znaczenie w młynarstwie i kaszarstwie
ma wpływ na zachowanie się ziarna, pod wpływem mechanicznego oddziaływania na nie
od tego zależą procesy takie jak:
obłuskiwanie ziarna
rozdrabnianie ziarna (przy śrutowaniu)
rozmielenie kaszek
granulacja prod
zużycie energii
ziarno jest wypełnione sub silnie odwodnionymi, ma strukturę porowa to- kapilarna
w ziarnie przeważa skrobia a strukturze krystalicznej, jakby wtopiona w podłoże utworzone z bezpostaciowych struktur białkowych
okrywa to głownie błonnik inkrustowany ligniną i solami mineralnymi (struktura zwarta, błoniasta)
WYTRZYMAŁOŚĆ ZIARNA ZALEŻY OD:
zwięzłości bielma…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)