TOWAROZNAWCZA OCENA ZIARNA ZBOZ OBEJMUJE: pozwala to określić wartość przemysłowa, technologiczna i handlowa zbóż
ocenę organoleptyczna - jest najprostszą metoda określenia jakości ziarna, która nie wymaga skomplikowanej aparatury ani nie pochłania nadmiernej ilości czasu
Ocena organoleptyczna obejmuje ocenę: 1. S maku (powinien być charakt, dla danego gat, bez posmaków obcych. Smaki obce świadczą o zepsuciu ziarna lub nieodpowiedniemu przechowywaniu. Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia poradzenia przez szkodniki i drobnoustroje)
ziarno stare, zleżałe - smak lekko kwaśny
ziarno zepsute - smak gorzki, wyraźnie kwaśny
2. Z apachu (Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia porażenia przez szkodniki i drobnoustroje)
ziarno zdrowe i świeże - zapach typowy, charakter
ziarno nadmiernie wilgotne, niedostatecznie przewietrzane - zapach spichrzowy, stęchły
ziarno nieprawidłowo suszone- zapach świeżo piłowanego drewna
działanie enzymów- zapach fermentacji, zjełczały, silnie kwaśny, octowy
zapoczątkowane procesy życiowe- zapach słodowy
rozwój szkodników - zapach miodowy
ziarno przechowywane w pobliżu mat, takich jak oleje, benzyna, rozpuszczalniki organiczne może przejąć charakterystyczny zapach, co jest trudne do usunięcia i praktycznie dyskwalifikuje ziarno jako surowiec technol czy paszowy
3. Wyglądu zewnętrznego barwa ziarna zdrowe, prawidłowo suszone i przechowywane - barwa naturalna, połysk
ziarno niedojrzałe - barwa jaśniejsza
ziarna stare, zbierane podczas deszczu - b ciemne
ziarno porażone przez pleśnie , szkodniki - b niejednolita - plamista
jednolitość
stopień porażenia przez szkodniki i drobnoustroje
ilość i jakość zanieczyszczeń (zanieczyszczenia masy zbożowej, ich klasyfikacja:)
zanieczyszczenia użyteczne (ziarna pośrednie, chude, niedorozwinięte, przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1,6- 25mm; z. porośnięte z oznakami skiełkowania dostrzegalnymi nie uzbrojonym okiem; z. uszkodzone mechanicznie i przez szkodniki, mające odsłoniętą cześć bielma mącznego np. połamane, zgniecione, nadgryzione, przez szkodniki, z utraconym zarodkiem, z wyraźnie popękaną okrywa; ziarna zielone, niedojrzałe; z. z zarodkiem uszkodzonym przez mikroflorę, których okrywa zarodka ma zabarwienie od brązu do brunatnej; z. innych zbóż kłosowych jak jęczmień, żyto, pszenżyta, oraz owsa, cale i uszkodzone mechanicznie; nasiona roślin uprawnych nielosowych, nieszkodliwych dla zdrowia z wyjątkiem nasion roślin oleistych)
zanieczyszczenia nieużyteczne (tzw mineralne; piasek, kamienie, szkło, części metali zatrzymujące się na sicie o wymiarach oczka 1 mm; szkodliwe dla zdrowia; nasiona chwastów szkodliwych dla zdrowia: sporysz, ekskrementy gryzoni; martwe szkodniki: zbożowo- mączne oraz ich pozostałości; zniszczone ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa jak i ziarna z oznakami pleśni dostrzegalna nieuzbrojonym okiem oraz ziarna zbutwiałe i spalone; zanieczyszczenia organiczne: słoma, plewy, łuska, cześć klosc, nasion chwastów nieszkodliwych dla zdrowia oraz nasiona roślin oleistych; pozostałe skl przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1mm)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)