To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
MASA ZIARNA ZBÓŻ: SKŁADNIKI MASY ZBOŻOWEJ: dane zboże (cześć podstawowa- dany gatunek i odmiana)
różnią się tym: wielkością ziarna
stopniem dojrzałości
stopniem wyrównania
składem chem
zanieczyszczenia (plewy, części klopsów, kawałki słomy, strąki, liście, łodygi, piasek, kamienia, grudki ziemi, pyl)
zanieczyszczenia użyteczne (mogą być wykorzystane do pasz)
poślad (ziarna danego gat, źle wyrośnięte lub zeschłe)
ziarna porośnięte
spleśniałe
uszkodzone mechanicznie
ziarna innych zbóż
zanieczyszczenia nieużyteczne
mineralne (piasek, kamienie, szkło)
organiczne (nasiona chwastów, plewy, słoma, kał ptaków, gryzoni)
nasiona chwastów żyteczne (dziki owies)
nieużyteczne (szkodliwe dla zdrowia, kąkol, życica odurzająca)
chwasty jako zanieczyszczenia występują w rożnych ilościach, są to najczęściej zanieczyszczenia regionalne
szkodniki (owady i pajęczaki, bakterie, pleśnie, pasożytnicze grzyby)
odchody szkodników, ptaków, gryzoni
powietrze i gazy zaw miedzy ziarnami
masa jest b niejednorodna, dotyczy to poszczególnych skl jak i danego zboża
SZKODLIWOŚĆ WYSTĘPOWANIA CHWASTÓW W MASIE ZBOŻOWEJ: subst trujące: glikozydy i alkaloidy
kąkol - saponina i jej aglukon zwany githaginą
życica - alkaloid temulinę, a miedzy okrywa a warstwa ma kwas aluuronowy, warstewkę mieli pleśniowej
wyka wąskolistna - glikozyd vicjaninę, rozkładając się daje cyjanowodór
WYDZIELANIE NASION CHWASTÓW: znaczenie zanieczyszczeń
w przechowalnictwie:
wilg, zakażenia mikrobiol
pasożytnicze grzyby
wszelkie rdze zbożowe, śmieć cuchnąca, sporysz, bakteria, pleśnie
CHOROBY ZBÓŻ: do najgroźniejszych należą:
śmieć cuchnąca
sporysz
rdza
głownica
ŚMIERĆ CUCHNĄCA (Tilletia tritici): jest choroba grzybowa atakująca ziarno w kłosie porażenie występuje poprzez nasiona
porażone kłosy wyróżniają się rozwartymi plewkami oraz krótkimi, popękanymi i pozbawionym bruzdki ziarnem
samo ziarno wypełnione jest brunatno-szarą, najpierw mazistą, później pylista masa zarosnikow grzyba
zapach zepsutych śledzi
ziarna porażone są bezwartościowe
zamiast bielma maja zarodniki grzyba
powoduje pociemnienie maki
przykry zapach maki
są szkodliwe dla zdrowia
GLOWNICA (Ustilago) zbliżone do śnieci są rożne jej typy
(…)
… się w powietrzu
wymiary zarodników: dl 30 mm i szerokość 6 mm
RDZA:
choroby słomy
powoduje brak dostępu pokarmu kłosa do ziarna
ziarno niezupełne wykształcone, dojrzale
WŁAŚCIWOSCI FIZYCZNE MASY ZBOŻOWEJ:
sypkość ziarna
samo sortowanie się ziarna (b niekorzystne)
zwartość i porowatość (ilość przestrzeni wolnej miedzy ziarnami)
właściwości sorpcyjne ziarna (współczynnik przewodności cieplnej niski czyli zdolność…
… zbożowej, ilości i jakości domieszek
ważne przy przemieszaniu i magazynowaniu
SAMORZUTNE SORTOWANIE SIĘ MASY ZIARNA:
zjawisko spotykane przy napełnieniu i opróżnianiu komór spichrzowych poszczególne skl masy zbożowej oddzielają się od siebie i segregują się wg:
masy właściwej (ciężaru właściwego)
wielkości
kształtu
ZWARTOŚĆ MASY ZBOŻOWEJ:
ziarno nasypane do komory nie wypełnia jej całkowicie
pomiędzy…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)