Towaroznawstwo żywności - strona 4

note /search

Wiadomości podstawowe o kawie - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 959

KAWA WIADOMOSCI PODSTAWOWE Skłąd chemiczny kawy palonej - węglowodany - związki białkowe i wolne aminokwasy - tłuszcze - kafeol - związki lotne: aldehydy i ketony - związki nielotne polifenole (kwas chlorogenowy i kawowy) produkty reakcji MAi...

Wykład o winie, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 217
Wyświetleń: 980

Wino ( łac. vinum) - napój alkoholowy otrzymany przez fermentację alkoholową winogron lub moszczu winogronowego (wino gronowe) lub innych owoców (wino owocowe). Czynniki wpływające na jakość win: Jakość surowca Warunki glebowe upr...

Suszenie - wykres molliera, sem 6

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 707
Wyświetleń: 7539

WYKRES POWIETRZA WILGOTNEGO – MOLIERA-RAMZINA Wstęp Jednym z podstawowych zagadnień w technice suszenia jest umiejętność określania podstawowych parametrów powietrza wilgotnego takich jak: temp., wilgotność względna, wilgotność właściwa, entalp...

Blachy i folie - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 658

Blachy stalowe -żelazo podatne na korozję -korozja- utlenianie -pokryta warstwą cyny -blachy ocynowane- pewne zabezpieczenie, mogą być też chromowe albo mieszane np. cyno-niklowe -powłoka lakierowa- stanowi dodatkowe zabezpieczenie - najczęściej dwie powłoki lakierowania Blachy aluminiowe -p...

Drewno - omóienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1050

DREWNO Odpowiednia wilgotność 15-20% Drewno beczkowe mniejsza wilgotność, żeby drewno nie pękało Wady drewna: -sęki -pęknięcia, zabarwienia, włókna nieprawidłowe, pęcherze ,zaparzenia, p...

Opakowania - omówienie - Palety - Kontenery

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 126
Wyświetleń: 924

Opakowania transportowe - skrzynie różnego rodzaju ( skrzynka lita, żeberkowe, spinane, zbijane, zbrojone- wzmacniane drutem - opakowania bednarskie Beczki- większa wytrzymałość ze względu na kształt -kufa, kadź cylindryczna, faska (odpowiednik wiadra) -bębny ze sklejki - kosze wiklinowe opak...

Szkło - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1092

SZKŁO - podstawowym surowcem jest krzemionka + składniki dodatkowe Krzemionka w postaci piasku 1 składnikowe- krzemionka ( szkło kwarcowe) 2 składnikowe- tlenek sodu lub potasu, krz...

Tworzywa papiernicze - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1435

TWORZYWA PAPIERNICZE - wybór surowca wpływa niewątpliwie na jakość gotowego tworzywa 1. surowce roślinne (celuloza) Ligniny- substancje, które, powodują żółknięcie papieru oraz rozpadanie się jego 2. drewno i surowce tkaninowe -drewno zawiera dużo

Tworzywa sztuczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1085

Tworzywa sztuczne są polimerami, mamy 2 grupy powstawania tworzyw sztucznych Klasyczne Tworzywa sztuczne pochodzenia naturalnego (np. celuloza) Podział tworzyw: Chemoutwardzalne- twarda forma poprzez substancje chemiczne, proces nieodwracalny Termoutwardzalne Termoplastyczne- formowane na gorą...

Badanie organoleptyczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 231
Wyświetleń: 2205

Badanie organoleptyczne: O jakości gotowego produktu stanowi w znacznym stopniu jakość surowca. Cechy organoleptyczne stanowią istotny element składowy jakości mleka i jego przetworów. Badanie organoleptyczne obejmuje ocenę barwy, konsystencji, smaku i zapachu. Aparatem pomiarowym są zmysły ludzkie...