Szkło - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1092
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Szkło - omówienie - strona 1 Szkło - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

SZKŁO
- podstawowym surowcem jest krzemionka + składniki dodatkowe
Krzemionka w postaci piasku
1 składnikowe- krzemionka ( szkło kwarcowe)
2 składnikowe- tlenek sodu lub potasu, krzemionka (szkło wodne) jest to gęsta ciecz, w składzie nie ma wody
3 składnikowe- tlenek sodu lub potasu, krzemionka i 3 składnik (np. tlenek wapnia (szkło wapniowe) tlenek ołowiu(szkło ołowiowe)
Szkło barowe to szkło składające się z tlenku baru, jest żaroodporne, szklana stłuczka jako dodatek, zapewnia lepszą jakość
Przy produkcji szkła stosowane są wysokie temperatury, następnie chłodzenie, formowanie kształtów ( w połowie chłodzenia), formowanie poprzez rozdmuch. Rozdmuch+ prasowanie szkła- zapewnie lepszą jakość
-chłodzenie nie może być za szybkie! Ponieważ warstwy wewnętrzne będą jeszcze gorące, a zewnętrzne już zimne. Mogłoby to doprowadzić do uszkodzenia tworzywa.
Zalety opakowań szklanych:
- nie ma oddziaływań między opakowaniem, a produktem
- nie występują żadne migracje składników
Wady opakowań szklanych:
-odpryski szkła
- masa- ciężkie
- wytrzymałość mechaniczna słaba
- przeźroczystość ( w niektórych przypadkach niekorzystne)
-hałas podczas transportu
Uszlachetnianie szkła:
- barwienie szkła ( zabarwienie niebieskie- miedź, żelazo)
-powlekanie na gorąco ( szybko po rozdmuchu)
- powlekanie na zimno (170C, oparte o tworzywa sztuczne)
- powlekanie stanowi pewną ochronę przed pęknięciami szkła
- powlekanie szkła, umożliwia zmniejszyć grubość szkła
Opakowania jednostkowe:
-butelki wąsko otworowe
-butelki szeroko otworowe
- ampułki
-fiolka
Butelki-Typy zamknięcia
Typu „Twist off”
Koronowe (kapsel, metalowe)
„Plifer proof” ( mocne alkohole)
Feniks ( zamknięcie słoi, już nie spotykane)
Pałąkowe ( korek przymocowany do szyjki)
Korkowe
Zatrzaskowe „Komfort”
Transportowe:
balony w połączeniu z koszami
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz