Opakowania, magazynowanie i transport żywności (UR Kraków)

Nasza ocena:

5
Pobrań: 3668
Wyświetleń: 9037
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opakowania, magazynowanie i transport żywności (UR Kraków) - strona 1 Opakowania, magazynowanie i transport żywności (UR Kraków) - strona 2 Opakowania, magazynowanie i transport żywności (UR Kraków) - strona 3

Fragment notatki:

16-stronicowa notatka z przedmiotu "Opakowania, magazynowanie i transport żywności" prowadzonego przez dr inż. Jerzego Pałasińskiego dla studentów Technologii żywności i Żywienia człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
W materiale zawarta jest pełna tematyka wykładów, zawierająca następujące wiadomości:
- wyjaśnienie pojęcia, funkcje i klasyfikacja opakowań,
- dobór i projektowanie opakowań,
- opis i charakterystyczne cechy związane z opakowaniami: z tworzyw sztucznych, z papieru, z metalu, ze szkła, z drewna, z tkanin (podział, produkcja, zabiegi uszlachetniające, formy konstrukcyjne opakowań)
- jednostki ładunkowe (palety, pakiety, kontenery)
- wyjaśnienie pojęć: opakowanie aktywne, opakowanie inteligentne

(…)

… przetwórstwa (formowania kształtów)
tworzywa termoplastyczne
tworzywa termoreaktywne = termoutwardzalne tworzywa chemoreaktywne = chemoutwardzalne
Tworzywa sztuczne wykorzystywane w Europie do produkcji opakowań: polietylen (PE) polipropylen (PP)
politereftalan etylenu (PET)
polistyren (PS)
polichlorek winylu (PVC)
Tworzywa sztuczne otrzymywane przez modyfikację naturalnych oraz syntetycznych związków…
… w stosunku do gazów, ale słaba do wody - przepuszczalność i chłonność)
łatwopalność
stosunkowo łatwa zgrzewalność
nietoksyczność
KAUCZUK
guma (ebonit)
chlorokauczuk
hydrochlorokauczuk
WYBRANE TWORZYWA SZTUCZNE I ICH WŁAŚCIWOŚCI:
POLIETYLEN (PE)
otrzymywany na drodze polimeryzacji etylenu
HDPE → wysoka gęstość (polimeryzacja niskociśnieniowa: temp. do 60°C, ciśń. do 5 atm.)
LDPE → niska gęstość…
… tworzywami
POLIPROPYLEN (PP)
właściwości:
barierowość zbliżona do polietylenu
większa wytrzymałość mechaniczna
odporność na wysokie temperatury (topnienie w temp. 150°C)
zaleta: możliwość obróbki termicznej w opakowaniu
wada: kruchość w niskich temperaturach
sztywność
tworzywo sztuczne częściej stosowane do opakowań sztywnych
OPP = polipropylen orientowany → folie orientowane
produkcja polegająca…
… polimerami, bardzo odporny chemicznie
POLSTYREN (PS)
właściwości:
barierowość (dość dobra w stosunku do wody i znacznie słabsza dla gazów)
niska temp.topnienia (poniżej 100°C)
odporność na depolimeryzację (starzenie się)
lekkość
stosowany jako tzw. folie sztywne
polistyren spieniony = styropian → powstaje w procesie ekstrudowania (niska przewodność cieplna, lekkość) - stosowany jako materiał izolacyjny, przeciwwstrząsowy
POLIAMIDY (PA)
są grupą tworzyw o różnym składzie chemicznym, ale o jednej wspólnej cesze - wiązanie -CO-NH-
często występują jako substrat w parze z polietylenem
właściwości:
barierowość (dość dobra w stosunku do gazów, ale słaba w stosunku do wody)
duża odporność termiczna (głównie na niskie temp.)
wysoka temp. topnienia - mięknięcie
znaczna przezroczystość = dobry surowiec do obróbki…
… i bezprzegrodowe)
łubianki
OPAKOWANIA PAPIERNICZE
do ich produkcji potrzebne są włókna roślinne
podstawowym składnikiem włókien jest celuloza (obecność innych składników, np. ligniny może wpływać niekorzystnie na jakość wyrobów - kruszenie, żółcenie)
włókna drzewne (20-30% ligniny) - krótkie
len, konopie (kilka % ligniny) - długie im dłuższe włókna, tym większa wytrzymałość
bawełna (śladowe ilości ligniny) - krótkie
PÓŁPRODUKTY PAPIERNICZE:
masa szmaciana → surowce tkaninowe (lniane, bawełniane)
masa celulozowa → surowiec drzewny, oczyszczony z lignin w czasie obróbki, poprzez gotowanie w odpowiednim roztworze (metody: siarczynowa, siarczanowa)
ścier drzewny → uzyskany z rozdrobnionego, nieoczyszczonego drewna (gorsza jakość papieru)
masa makulaturowa → rozdrobniona makulatura (gorsza jakość papieru)
masa…
… jest bibuła filtracyjna.
PODZIAŁ PRODUKTÓW PAPIERNICZYCH:
wg. gramatury: (masa papieru na 1m3)
bibułki (do 28g/m3)
papiery (do 160g/m3)
kartony (do 315g/m3)
tektury (>315g/m3)
wg. użytego surowca: (opiera się na podziale na klasy - im niższy numer klasy, tym lepsza jakość)
klasa I = 100% masy szmacianej
klasa II = 50% masy szmacianej + 50% masy celulozowej

klasa X = 100% makulatury
PRODUKCJA PAPIERU…
… zachodzących wewnątrz opakowania
usuwanie lub wydzielanie (np. pochłaniacz wilgoci)
dostosowanie do obróbki (np. dostosowane do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych - całkowite lub częściowe bariery dla mikrofal)
Opakowanie inteligentne - stanowi opakowanie, które monitoruje i przekazuje zarejestrowaną informację o jakości produktu żywnościowego
wskaźniki optymalnej temperatury spożycia
wskaźniki…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz