Podstawy gastronomiczne - wykład 1
- Podstawy gastronomiczne
jest z występowaniem trujących składników (alkaloidy) lub zepsuciem (jełczenie, gnicie) . Do niedawna człowiek kierował...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
jest z występowaniem trujących składników (alkaloidy) lub zepsuciem (jełczenie, gnicie) . Do niedawna człowiek kierował...
(zapobiegają jełczeniu tłuszczów): tymianek gorczyca rozmaryn czosnek szałwia cebula chrzan Historia...
projektu 2346 Menedżer projektu Łukasz Smalec Problem Organizacja Międzynarodowej Konferencji Główny cel...
zwierzęce występują w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego w postaci n.p. łoju, smalcu, mleka, olejów...
potrzebne do wykonania wyrobu tj. mąkę, jajka, margarynę, tłuszcz piekarski, miód sztuczny, smalec, syrop...
, cukrzyca wiek płeć obciążenia rodzinne DIETA Nie zalecane są tłuszcze zwierzęce - smalec wieprzowy...
. Ich utlenianie powoduje przyłączanie tlenu i wody (jełczenie). Samorzutna polimeryzacja i sieciowanie...
, powietrze, ciepło-> jełczenie tłuszczu Jełczenie zależy od składu chemicznego tłuszczu- największe zmiany...
2. Kwasy monoenowe Badając kwasy tłuszczowe ze smalcu Chevreul (1823) odkrył kwas olejowy...
dojrzewajace -a,b,c 29CO MA NAJWIEKSZA LICZE JODOWA(chyba) A)MASŁO B)ŁÓJ C)SMALEC D)OLEJ SLONECZNIKOWY 30...