Chemiczne dodatki do żywności - lista E - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Toksykologia z ekotoksykologią
-E399: Przedłużają trwałość poprzez zabezpieczenie przed rozkładem spowodowanym utlenianiem (jełczenie...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
-E399: Przedłużają trwałość poprzez zabezpieczenie przed rozkładem spowodowanym utlenianiem (jełczenie...
i wędliny, - smalec, słonina, - przyprawy ostre np. ocet, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa...
, pieczarkowym, holenderskim) z warzywami z wody. Ryby smażone W oleju sojowym, słonecznikowym, w smalcu. Ilość...
- zawartość procentowa 18:2 (n-6) 18:3 (n-3) 20:5 (n-3) 22:6 (n-3) tłuszcz z masła 1-4 0,4-2 - - smalec 2-15 0...
(+psychrofilne), zmiany chemiczne (jełczenie tłuszczu) Solone- jełczenie tłuszczu, rozwój bakterii, barwne plamy...
jadalnych Tłuszcze jadalne (masło, margaryny, słonina, smalec, oleje roślinne, oliwa) - 75-100 Tłuszcze...
-tokoferol (E 308). W przyrodzie ich obecność zapobiega nie tylko jełczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych...
, - tłuste wędliny, - kiełbasy, - pasztety garmażeryjne, - tłusta śmietana , - śmietanka, - smalec, - słonina...
możemy wyróżnić: tłuszcze pochodzenia zwierzęcego ( np. smalec, masło, słonina ); tłuszcze roślinne...
tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe (szczególnie nienasycone), mogą dalej ulegać przemianom tzw. jełczeniu, w wyniku...