Chemiczne dodatki do żywności - lista E - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1505
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Chemiczne dodatki do żywności - lista E - omówienie - strona 1 Chemiczne dodatki do żywności - lista E - omówienie - strona 2 Chemiczne dodatki do żywności - lista E - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Chemiczne dodatki do żywności- lista E
Pozytywna rola dodatków chemicznych do żywności:
Chemiczne dodatki do żywności są często bezpieczniejsze w użyciu od tych wyodrębnionych z produktów naturalnych
Łatwiej je oczyścić
Można kontrolować ich procesy produkcji
Przedłużają trwałość i jakość produktów
Podwyższają walory smakowe
Zwiększają zainteresowanie produktem
Wady:
Zwiększenie ryzyka chorób alergicznych
Nowotworowych
Zwłaszcza u dzieci, które nie mają jeszcze ukształtowanego systemu odtruwającego umożliwiającego wydalanie zw toksycznych
ADI0 Akceptowana Dawka Dzienna:
Ile miligramów danej subs na kg masy ciała może spożyć bez szkody człowiek dziennie w czasie całego okresu życia.
Przyjmuje się b. duży margines.
Lista E:
Spis chemicznych dodatków do żywności, które zostały uznane przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użytku. Nazwa od Europy.
Lista ta jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i dołączana do dyrektyw Komisji Europejskiej.
Zgodnie z def użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy, gdy:
Istnieje technologiczna konieczność jego użycia
Nie służy on do wprowadzenia konsumenta w błąd
Udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta
Zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności UE wszystkie dodatki na liście są bezpieczne. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia unikanie przez konsumentów spożywania produktów, zawierających dodatki do żywności, których nie chće spożywać.
Lista E nie obejmuje tzw dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, jeśli ich stężenie nie przekracza 1% masy produktu.
Grupy dodatków:
100-199 barwniki
200-299 konserwanty
300-399 przeciwutleniacze
400-499 emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
500-599 dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
600-699 wzmacniacze smaku
700-799 antybiotyki
900-1299 dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
1300-1400 modyfikowane skrobie
Octan wapnia E 263- efekty:
Zagęszczacz (cistka, cista, pudding)
Substancja buforująca, zapewniająca utrzymanie odp pH podczas przetwarzania żywności
Utwardzacz tkanek roślinnych
Konserwant hamujący wzrost niepożądanych bakterii


(…)

…) stosoway głownie do wyrobu nawozów sztucznych.
W przemyśle spożywczym jako dodatek do napojów gazowanych np. coli.
DO wytwarzania fosforanowych V powłok ochronnych na metalach, do wytwarzania środków farmaceutycznych.
Emulgatory, środki spulchniające, żelujące E400-499:
Emulgatory- umożliwiają utrzymanie lub utworzenie jednolitej struktury dwóch lub więcej wzajemnie nie mieszającyh się faz np. olej i woda
Zagęstniki- zwiększające lepkośc środka spożywczego i substancje żelujące
Substancje wypełniające- przyczyniają się do wypełnienia środków spożywczych bez istotnego wpływu na wartość energetyczną np. celuloza.
Fosforany magnezu E343:
Sole magnezowe kw fosforowego są naturalnymi składnikami wielu owowców i warzyw. Na skalę przemysłową wytwarzane z kw fosforowego.
Fosforan magnezu jest emulgatorem, wzmaga…
… przeciwutleniacze:
Kwas askorbinowy- Wit C
Galusa propylu
Butylohydroksyanizol
Butylohydroksytoluen
Mieszanina tokoferoli
Kwas L-askorbinowy E300:
Syntetycznie wytwarzana subs o aktywności witC
Stosowany w przemyśle spożywczym coraz częściej.
Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu.
Uważany za nieszkodliwy.
Regulatory kwasowości…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz