Orientacyjny podział dodatków wg numeracji

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 721
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Orientacyjny podział dodatków wg numeracji - strona 1

Fragment notatki:

Orientacyjny podział dodatków wg numeracji: E100 - E199 barwniki
E200 - E299 konserwanty i regulatory kwasowości
E300 - E399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E400 - E499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp.
E500 - E599 środki pomocnicze
E600 - E699 wzmacniacze smaku
E900 - E999 środki słodzące, nabłyszczające i inne
E1000 - E1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki
Substancje dodatków, z wyjątkiem określonym w załączniku nr 4 do rozporządzenia nie stosuje się do :
żywności nieprzetworzonej
miodu pszczelego
niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
masła
mleka pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizację UHT, w tym mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanej śmietanki
fermentów przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii, niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych
naturalnych wód źródlanych, określonych w przepisach dotyczących naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
kawy z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant i ekstraktów kawy
herbaty w liściach niearomatyzowanych
cukru zwykłego białego
suchych makaronów
maślanki naturalnej
Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci: początkowe żywienie niemowląt
kwas mlekowy i cytrynowy, fosforowy
coca-cola pH 2,1 kwas fosforowy jako regulator kwasowości
tokoferole
guma guar
palmitynian askorbylu
niepełne glicerole
Rynek wymusza wydłużenie trwałości produktów spożywczych/ negatywne zmiany w żywności:
- mikrobiologiczne (konserwanty)
- chemiczne (przeciwutleniacze)
- fizyczne (stabilizatory)
Wykład 5 ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz