Lipidy - zalecenia żywnościowe

Nasza ocena:

5
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1022
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Lipidy - zalecenia żywnościowe - strona 1 Lipidy - zalecenia żywnościowe - strona 2 Lipidy - zalecenia żywnościowe - strona 3

Fragment notatki:


LIPIDY: - to naturalne związki organiczne nierozpuszczalne w wodzie, natomiast rozpuszczalne w tzw. rozpuszczalnikach tłuszczowych, takich jak eter etylowy lub naftowy, chloroform, benzen, aceton i inne
- to związki organiczne zawierające kwasy tłuszczowe lub ich pochodne, sterole, steroidy, karotenoidy i inne izoprenoidy
ZALECENIA ŻYWIENIOWE AHA
1968
30-35% en., 1/3 kwasów nasyconych, 1/3 jednonienasyconych, 1/3 wielonienasyconych; 300mg cholesterolu/dzień
USDA
1995
13% jednonienasyconych, 7% wielonienasyconych,

(…)

…, 7, 10, 13, 16)
klupanodonowy (dokozeheksaenowy)
22:6 (4, 7, 10, 13, 16, 19)
PRZEMIANY NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Kwas arachidonowy jest prekursorem prostaglandyn, tromboksanów i leukotrienów
Powstaje w wyniku przemiany kwasu linolowego lub linolenowego, polegającej na odwodornieniu cząsteczki i wydłużeniu łańcucha między grupą karboksylową a najbliższym wiązaniem podwójnym
PROGI…
… i biochemicznych
Projekcja Fischera - atomy węgla 1-3, gdy grupa hydroksylowa przy C-2 jest skierowana w lewo
dipalmitoilo-stearoilo-glicerol
,'-dipalmitoilo--stearoilo-glicerol
1,3-dipalmitoilo-2-stearoilo-sn-glicerol
1-acylo-sn-glicerol 3-acylo-sn-glicerol
A B C SKŁAD I STRUKTURA NATURALNYCH TRIACYLOGLICEROLI
Liczba możliwych triacylogliceroli z n różnych kwasów tłuszczowych:
uwzględniając wszystkie izomery…
… trójterpenowych
Bogatym źródłem jest oliwa z oliwek 0.1-0.7%, w pozostałych olejach np. w rzepakowym 0.03%, sojowym 0.005-0.02% estry wyższych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi
estry kwasów tłuszczowych i glicerolu
estry kwasów tłuszczowych i alkoholi
Fosfolipidy
lipidy zawierające kwas fosforowy jako mono- i diester
Inne lipidy złożone np. sulfolipidy
Glikolipidy
związki zawierające cukier…
… Alkohole Węglowodory
ROLA LIPIDÓW
Główne źródło energii 1g tłuszczu to ok. 38 kJ (1g białka lub cukrów = 17 kJ)
Materiał strukturalny błon i organelli komórkowych
Czynnik transportujący inne składniki pożywienia (witaminy A, D, E, K)
Materiał do syntezy innych substancji (prostaglandyn)
Izolator termiczny (zapasowa tkanka tłuszczowa)
Funkcje przekaźnika sygnałów nerwowych
ACYLOGLICEROLE
KWASY TŁUSZCZOWE…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz