Tłuszcze - defincja i podział - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 525
Wyświetleń: 2450
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Tłuszcze - defincja i podział - wykład - strona 1 Tłuszcze - defincja i podział - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Tłuszczowce    Tłuszcze  - są estrami wyższych kwasów organicznych (kwasów tłuszczowych) oraz alkoholu  trójwodorotlenowego (gliceryny) lub wyższych alkoholi jednowodorotlenowych . Ich cechą  wspólną jest :   - względna nierozpuszczalnosć w wodzie   - rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych tj. eter, chloroform, benzen.    Tłuszcze dzielimy na :   - tłuszcze właściwe (lipidy proste) - do których zaliczamy glicerydy i woski  - tłuszcze złożone (lipidy złożone) - które oprócz gliceryny i kwasu tłuszczowego zawierają  dodatkowe grupy. Do tej grupy zaliczamy fosfolipidy (fosfatydy) zawierające jako grupę  dodatkową resztę kwasu fosforowego oraz glikolipidy, które zawierają jako grupę dodatkową  cukry    W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe zawierające w swojej cząsteczce zwykle  parzystą liczbą atomów węgla. Łańcuch węglowy tych kwasów może byćnasycony lub  posiadający jedno lub więcej wiązań podwójnych.    Kwasami tłuszczowymi o charakterze nasyconym wchodzącymi w skład glicerydów są :   - kwas palmitynowy CH3(CH2)14COOH  - kwas stearynowy CH3(CH2)16COOH    Kwasami tłuszczowymi o charakterze nienasyconym są :  - kwas oleinowy CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH  - kwas linolowy CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=(CH2)7COOH   - kwas linolenowy CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH    Tłuszcze właściwe  - są estrami gliceryny i kwasów tłuszczowych. W zależności od tego ile  reszt kwasowych wiąże się z grupami -OH gliceryny, tłuszcze właściwe dzielimy na:  mono-,  dwu- lub trójglicerydy.      W reakcji z gliceryną może brać udział większa liczba różnych kwasów tłuszczowych  (maksymalnie trzy, czyli tyle ile grup hydroksylowych posiada gliceryna). Powstają wtedy  tłuszcze posiadające w cząsteczce różne kwasy tłuszczowe (np. 1- palmityno-2- stearyno-3-  oleino- trójgliceryd).    Do  lipidów złożonych  należy bardzo różnorodna pod względem chem grupa związków,  których wspólną cechą jest zawartość kwasów tłuszczowych w cząsteczce.    Do tłuszczów złożonych zaliczamy :   - fosfolipidy   - glikolipidy   - lipidy izoprenowe (steroidy)    Fosfolipidy  - w odróżnieniu od tłuszczów prostych w fosfolipidach jedna z grup -OH  glicerolu zestryfikowana jest nie kwasem tłuszczowym, a nieorganicznym kwasem  fosforowym.    Glikolipidy  - są tłuszczami złożonymi, zawierającymi w budowie cukier (glikozydowo  związany, w pozycji 1 z grupą –OH glicerolu).    Lipidy izoprenowe (steroidy)  - głównym przedstawicielem jest czterocykliczny alkohol  -  cholesterol , który nie jest lipidem właściwym, ale zalicza się do grupy tłuszczowców.  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz