Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - strona 44

note /search

Wykład - enzymy paszowe, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1344

ENZYMY PASZOWE: endogenne - lipazy, peptydazy, amylazy egzogenne - fitaza, celulaza, beta glukanaza (to co normalnie wytwarzają ale z jakiś powodów nie ma) Fitaza mikrobiologiczna- umożliwia przyswajanie fosforu (wzrost o 20%) z pokarmu roślinnego, który normalnie jest tam zablokowany! Działa na fi...

Wykład - kokcydiostyki, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1967

Kokcydiostatyki - chemioterapeutyki dozwolone do stosowania u zwierząt, głównie drobiu, w profilaktyce lub leczeniu choroby zwanej kokcydiozą, wywoływanej przez pierwotniaki Eimeria. Mogą działać kokcydiostatycznie (wstrzymywać rozwój pierw...

Wykład - mykotoksyny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1743

MYKOTOKSYNY Mykotoksyny są wtórnymi metabolitami nie posiadającymi biochemicznego znaczenia dla wzrostu i rozwoju grzybów pleśniowych je wytwarzających. Z punktu widzenia technologii, mykotoksyny są zanieczyszczeniami. Toksynotwórcze pleśnie mogą wy...

Żywienie zwierząt - wykład z podstawowych pojęć, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1232

POZOSTAŁE: Moniliformina Moniliformina jest wytwarzana przez liczne Fusarium sp. (głównie F. proliferatum) i najczęściej jest wykrywana w kukurydzy. Patulina Wytwarzana przez Penicillium expansum, Aspergillus sp. (A. clavatus), Byssochlamys nivea...

Wykład - substancje antyodżywcze, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 357
Wyświetleń: 3213

SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE: Taniny- polim. fenolowy, tworzy kompleks z białkiem, inhibitor enzymów, pogarsza wchłanianie Jest w zielonkach, roślinach strączkowych, ziarnach - jęczmień, sorgo Inhibitory proteaz (trypsyny, chymotrypsyna)- w ziarnach z...

Trawienie poligastryczne- białko - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2275

TRAWIENIE POLIGASTRYCZNE: BIAŁKO : degradacyjne - 60-65%, bypassowe (chronione - trafia bezpośrednio do j.cienkiego,nie ulega degradacji w żwaczu) - 30-35%.białko nie musi być dobrej jakości, bo wytwarzają je z innych białek (wyjątek= krowy mleczne - b. dobrej jakości wymagane) Cechy charakteryst...

Trawienie poligastryczne- bilans przemiany energii - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1169

BILANS PRZEMIANY ENERGII Energia brutto -100%Energia strawna pozorna Energia metabolicznaEnergia netto1. Energia produkcyjna - 12-18 % (1/5) i 2. Energia tracona(ciepło) energia brutto- suma ciepła uzyskana ze spalenia skł. Paszy (1 g cukrów=4,2 kcal; 1g białka=4,5 kcal; 1g tłuszczu=9,3 kcal) ener...

Trawienie poligastryczne- cukry - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1512

CUKRY: POLISACHARYDY rozkładane do kw. pirogronowego a ten na mlekowy [ propionowy], octowy80% [ masłowy], mrówkowy do LKT. kw. propionowy - prekursor syntezy amoniaku, białek w żwaczu. Masłowy, octowy - synteza tłuszczy głównie mleka. Wiosna - spadek tł w mleku, bo w świeżej trawie mało włókna wi...

Wykład - metody badań strawności, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 679
Wyświetleń: 3136

METODY BADANIA STRAWNOŚCI: 1. badania na zwierzętach a) in vivo - metoda bilansowa - klasyczna - znając ilość pobranej paszy, jej skład oraz ilość i skład chemiczny wydalonego kału, można obliczyć starawość - metoda wskaźnikowa - metoda pośredn...

Wykład - miernik wartości produkcyjnej, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1323

MIERNIKI WARTOŚCI PRODUKCYJNEJ (POKARMOWEJ) PASZ. WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PASZ. JEDNOSTKA SIENNA - wartość produkcyjną pasz przeliczana na zdolność produkcyjną 1 kg siana i wyrażano ją w kilogramach tej paszy JEDNOSTKA JĘCZMIENNA - skand...