Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - strona 43

note /search

Zadanie z ekologii, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Ekologia i ochrona środowiska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 651

Zadanie 1 (ćwiczenie ochrona środowiska) Oblicz o ile miligramów MgS / kg wzrośnie zawartość siarki w glebie majac dane: a) opad w kg SO2 h/rok b) gęstość właściwa gleby w gramach /cm3 opad - 45kg SO2 / ha gęstość - 1,45 g Masa: O2- 16g S- 32g SO2- 64g 1 ha = 10 000 m2 100 m = 10 000 cm 1...

Zadanie z ekologii, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Ekologia i ochrona środowiska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 539

Zad 2 (ochrona środowiska- ćwiczenia) Oblicz o ile mg N w kg wzrośnie zawartość azotu w glebie. a) zawartość NH4 w deszczu [mg / dm3] b) opad [mm] c) gęstość właściwa gleby [g/cm3] nr.3 a) 0,4 b) 750 c) 1,55 Masa: N= 14 g H4= 4*1 = 4g NH4= 18g 1 ha = 10 000 m2 100m = 10 000 cm 10 000 cm...

Wykład - stabilność witamin, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 231
Wyświetleń: 2261

Stabilność witamin w procesach technologicznych- witaminy rozpuszczalne w wodzie: tiamina (B1), ryboflawina (B2), Niacyna (PP), B6, Folacyna, B12, Biotyna, kwas pantotenowy, Wit. C. Rozpu...

Wykład - tekst fachowy hazard, sem I-IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Język angielski
Pobrań: 126
Wyświetleń: 966

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) is a systematic preventive approach to food safety and pharmaceutical safety that addresses physical, chemical, and biological hazards as a means of prevention rather than finished product inspection. HACCP is used in the food industry to identify poten...

Wykład - pojęcie korozji

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Inżynieria materiałowa i konstrukcja urządzeń
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1008

Korozja - stopień niszczenie materiału konstrukcyjnego pod wpływem chemicznej lub elektrochemicznej reakcji z otaczającym środowiskiem Klasyfikacja zjawisk korozji: - mechanizm korozji - rodzaj środowiska korozyjnego - rodzaj zanieczyszczeń korozyjnych Środowisko korozyjne: 1 korozja w środowi...

Wykład - twardość, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Inżynieria materiałowa i konstrukcja urządzeń
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1617

Metoda Rockwella- różnica umownej i rzeczywistej głębokości odcisku mierzonej po zdjęciu obciążenia głównego, przy wstępnym obciążeniu wgłębnika wynoszącym 98,1N (10kg); Twardość Rockwella jest wartością bezwymiarową. Twardość odczytuje się bezpośrednio na wyskalowanym czujniku. Zaletą tej metody je...

Mięso - wykład - definicja, rodzaje, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 441
Wyświetleń: 2982

Mięso - wszystkie części zwierza rzeźnych oraz łownych nadające się do spożycia przez ludzi./ stanowią mięsnie szkieletowe wraz z przynależna tkanka tłuszczowa łączną i kostna pochodzącą z tusz, pół tusz lub ćwierć tusz poszczególnych zwierząt rzeźnych. Zwierzęta rzeźne - hodowane chowane lub utrzy...

Wykład - żywienie zwierząt, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 882
Wyświetleń: 2555

Żywienie zwierząt - zwierzęta należy żywić w młodym wieku intensywnie a w dorosłym - ekstensywnie. Pasza - produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mineralnego, które zwierze jest w stanie pobrać, trawić, rozłożyć i wykorzystać rozłożone składniki. Pięciopalcówka: 1. popiół surowy 2. białko...

Wykład - alfatoksyny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1134

Aflatoksyny Aflatoksyny (A-flavus-toksyny) są najdokładniej przebadaną grupą mykotoksyn. Są wytwarzane przez różne gatunki pleśni z rodzaju Aspergillus (np. A. flafus, A. parasticus). Wyodrębni...

Wykład - barwniki, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1435

Barwniki naturalne: ksantofile, karoteny, luteina. kapsakantyna. syntetyczne: ester etylowy, kwas apokarotenowy. Dajemy np. kurom żeby nie było mięso blade lub żeby jajka były żółte. Antyoksydanty- mają chronić w paszy skład. wrażliwe na utlenowa...