Aflatoksyny
Aflatoksyny (A-flavus-toksyny) są najdokładniej przebadaną grupą mykotoksyn. Są wytwarzane przez różne gatunki pleśni z rodzaju Aspergillus (np. A. flafus, A. parasticus). Wyodrębniono i określono działanie kilku aflatoksyn oznaczonych jako aflatoksyny B1, B2, G1, G2. Aflatoksyna B1, obok wirusa żółtaczki, jest głównym czynnikiem wywołującym raka wątroby u ludzi i zwierząt wyższych. W organizmach ssaków aflatoksyna B1 ulega metabolicznej degradacji przekształcając się w inną formę - aflatoksynę M , przechodzącą do mleka. Występowanie: Zboża (kukurydza) Orzechy (pistacjowe) Przyprawy (sproszkowana papryka) Inne Żywność importowana do UE, która w ostatnim czasie jest najczęściej skażona aflatoksynami: Pistacje (Iran) Figi (Turcja) Przyprawy, głównie papryka (Węgry) Pasze importowane skażone aflatoksynami: Wytłoki i śruta z orzechów arachidowychi podobnych, oraz kukurydza (USA)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)