Mikrobiologia - wykład 5

Nasza ocena:

5
Pobrań: 308
Wyświetleń: 1421
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikrobiologia - wykład 5 - strona 1 Mikrobiologia - wykład 5 - strona 2 Mikrobiologia - wykład 5 - strona 3

Fragment notatki:


    MIKOTOKSYNY MIKOTOKSY PRODUKOWANE PRZEZ PRODUKOWANE PRZE    ASPERGILLUS ASPERGILLU     Aspergillus flavus, A. parasiticus, A. nomius,  A. niger,A. tamarii, A. wentii, A. clavatus,  A. terreus, A. fumigatus, A. glaucus, A. ochraceus  A. niger A. terreus Do najgroźniejszych gatunków  zaliczamy:     Ponadto: Ponadto  aflatoksyny M1  aflatoksyny M1  i  i M2 (AFM1, AFM2) M2 (AFM1, AFM2   –  ang. milk, aflatoksyna występująca w  ang. milk, aflatoksyna występująca w mleku, powstaje w wyniku  mleku, powstaje w wyniku przekształcenia AFB1 i AFB2 obecnych  przekształcenia AFB1 i AFB2 obecnych w paszy dla bydła w paszy dla bydł Na podstawie fluorescencji w świetle UV  Na podstawie fluorescencji w świetle UV wyróżniamy: wyróżniamy   aflatoksyny B1  aflatoksyny B1  i  B2 (AFB1, AFB2)  B2 (AFB1, AFB2   –   – ang. blue, fluoryzują na niebiesko; ang. blue, fluoryzują na niebiesko   aflatoksyny G1  aflatoksyny G1  i  G2 (AFG1, AFG2)  G2 (AFG1, AFG2   –   – ang. green, fluoryzują na zielono; ang. green, fluoryzują na zielono AFLATOKSYNY  (pochodne  difuranokumaryny) AFLATOKSYNY producenci: A. flavus, A. parasiticus, A. nomius ASPERGILLOTOKSYKOZY     Grzyby pleśniowe  produkują aflatoksyny głównie  Grzyby pleśniowe  produkują aflatoksyny głównie w surowcach roślinnych przechowywanych w stanie  w surowcach roślinnych przechowywanych w stanie podwyższonej wilgotności (15%) i temperaturze ~30 podwyższonej wilgotności (15%) i temperaturze ~3 oC = zanieczyszczenie aflatoksynami jest szczególnie  powszechne w krajach ciepłego i wilgotnego klimatu  w krajach ciepłego i wilgotnego klimatu tropikalnego i subtropikalnego tropikalnego i subtropikalneg ;  ; w krajach o niższych temperaturach zagrożeniem  mogą być produkty spożywcze i komponenty pasz  pochodzące z importu. WYSTĘPOWANIE AFLATOKSYN ZIARNA ZBÓŻ, ORZECHY ZIEMNE I PISTACJOWE,  ZIARNA ZBÓŻ, ORZECHY ZIEMNE I PISTACJOWE, NASIONA BAWEŁNY I ROŚLIN OLEISTYCH, PRZYPRAWY  NASIONA BAWEŁNY I ROŚLIN OLEISTYCH, PRZYPRAWY (GŁ. CHILI I PAPRYKA) (GŁ. CHILI I PAPRYKA ASPERGILLOTOKSYKOZY     DZIAŁANIE AFLATOKSYN   powodują uszkodzenia wątroby (marskość wątroby) powodują uszkodzenia wątroby (marskość wątroby  AFB1 wykazuje działanie  AFB1 wykazuje działanie silnie kancerogenne silnie kancerogenn    (gł. rak wątroby),  (gł. rak wątroby), zwiększona częstotliwość raka wątroby w krajach afrykańskich  zwiększona częstotliwość raka wątroby w krajach afrykańskic

(…)

… (tropiki i subtropiki),
A. carbonarius, A. niger (cały świat)
Penicillium verrucosum (Europa i Ameryka Płn.),
P. nordicum, P. palitans, P. cyclopium
OCHRATOKSYNY
OCHRATOKSYNA A
(OTA)
OCHRATOKSYNA B
(OTB)
- peptydy złożone z α-fenyloalaniny połączonej wiązaniem
peptydowym, poprzez grupę aminową z pochodną
kumaryny
- mają charakter kwasowy, grupa karboksylowa łatwo ulega
estryfikacji, dając odpowiednie…
… pokarmowe, do których może dochodzić po
spożyciu różnych pokarmów jak np.: sery pleśniowe,
orzechy, grzyby, kukurydza, soja, suszone owoce itp.
ALERGIE
Za wywołanie reakcji
alergicznej
odpowiedzialne
są zarówno zarodniki
jak i grzybnia,
zawierające specyficzne
dla danego gatunku
alergeny -białka.
Duże stężenia zarodników oraz
fragmentów grzybni wywołują objawy
przypominające zespół pyłkowicy
wywołanej…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz