MIKOTOKSYNY MIKOTOKSY PRODUKOWANE PRZEZ PRODUKOWANE PRZE ASPERGILLUS ASPERGILLU Aspergillus flavus, A. parasiticus, A. nomius, A. niger,A. tamarii, A. wentii, A. clavatus, A. terreus, A. fumigatus, A. glaucus, A. ochraceus A. niger A. terreus Do najgroźniejszych gatunków zaliczamy: Ponadto: Ponadto aflatoksyny M1 aflatoksyny M1 i i M2 (AFM1, AFM2) M2 (AFM1, AFM2 – ang. milk, aflatoksyna występująca w ang. milk, aflatoksyna występująca w mleku, powstaje w wyniku mleku, powstaje w wyniku przekształcenia AFB1 i AFB2 obecnych przekształcenia AFB1 i AFB2 obecnych w paszy dla bydła w paszy dla bydł Na podstawie fluorescencji w świetle UV Na podstawie fluorescencji w świetle UV wyróżniamy: wyróżniamy aflatoksyny B1 aflatoksyny B1 i B2 (AFB1, AFB2) B2 (AFB1, AFB2 – – ang. blue, fluoryzują na niebiesko; ang. blue, fluoryzują na niebiesko aflatoksyny G1 aflatoksyny G1 i G2 (AFG1, AFG2) G2 (AFG1, AFG2 – – ang. green, fluoryzują na zielono; ang. green, fluoryzują na zielono AFLATOKSYNY (pochodne difuranokumaryny) AFLATOKSYNY producenci: A. flavus, A. parasiticus, A. nomius ASPERGILLOTOKSYKOZY Grzyby pleśniowe produkują aflatoksyny głównie Grzyby pleśniowe produkują aflatoksyny głównie w surowcach roślinnych przechowywanych w stanie w surowcach roślinnych przechowywanych w stanie podwyższonej wilgotności (15%) i temperaturze ~30 podwyższonej wilgotności (15%) i temperaturze ~3 oC = zanieczyszczenie aflatoksynami jest szczególnie powszechne w krajach ciepłego i wilgotnego klimatu w krajach ciepłego i wilgotnego klimatu tropikalnego i subtropikalnego tropikalnego i subtropikalneg ; ; w krajach o niższych temperaturach zagrożeniem mogą być produkty spożywcze i komponenty pasz pochodzące z importu. WYSTĘPOWANIE AFLATOKSYN ZIARNA ZBÓŻ, ORZECHY ZIEMNE I PISTACJOWE, ZIARNA ZBÓŻ, ORZECHY ZIEMNE I PISTACJOWE, NASIONA BAWEŁNY I ROŚLIN OLEISTYCH, PRZYPRAWY NASIONA BAWEŁNY I ROŚLIN OLEISTYCH, PRZYPRAWY (GŁ. CHILI I PAPRYKA) (GŁ. CHILI I PAPRYKA ASPERGILLOTOKSYKOZY DZIAŁANIE AFLATOKSYN powodują uszkodzenia wątroby (marskość wątroby) powodują uszkodzenia wątroby (marskość wątroby AFB1 wykazuje działanie AFB1 wykazuje działanie silnie kancerogenne silnie kancerogenn (gł. rak wątroby), (gł. rak wątroby), zwiększona częstotliwość raka wątroby w krajach afrykańskich zwiększona częstotliwość raka wątroby w krajach afrykańskic
(…)
… (tropiki i subtropiki),
A. carbonarius, A. niger (cały świat)
Penicillium verrucosum (Europa i Ameryka Płn.),
P. nordicum, P. palitans, P. cyclopium
OCHRATOKSYNY
OCHRATOKSYNA A
(OTA)
OCHRATOKSYNA B
(OTB)
- peptydy złożone z α-fenyloalaniny połączonej wiązaniem
peptydowym, poprzez grupę aminową z pochodną
kumaryny
- mają charakter kwasowy, grupa karboksylowa łatwo ulega
estryfikacji, dając odpowiednie…
… pokarmowe, do których może dochodzić po
spożyciu różnych pokarmów jak np.: sery pleśniowe,
orzechy, grzyby, kukurydza, soja, suszone owoce itp.
ALERGIE
Za wywołanie reakcji
alergicznej
odpowiedzialne
są zarówno zarodniki
jak i grzybnia,
zawierające specyficzne
dla danego gatunku
alergeny -białka.
Duże stężenia zarodników oraz
fragmentów grzybni wywołują objawy
przypominające zespół pyłkowicy
wywołanej…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)