Mikotoksyny - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1442
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikotoksyny  - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Mikotoksyny
Mikotoksyny są produktami przemiany materii grzybów niższych ( pleśni ) licznych gatunków. Zwłaszcza rodzaje Aspergillus, Penicillium i Fusarin.
Pikrotoksyny zanieczyszczają żywność i pasze, głównie zboża i produkty zbożowe, kukurydzę, orzechy, nasiona oleiste, a także warzywa, owoce, mleko i jego przetwory oraz mięso i produkty z niego wytworzone.
Rozwój pleśni i wytwarzanych przez nie mikotoksyn jest uzależniony od wielu czynników : wilgotności i temperatury powietrza, zawartości wody w surowcu, stopnia dojrzałości roślin.
Zatrucia występujące po przedostaniu się do organizmu toksycznych metabolitów wytwarzanych przez pleśnie określa się jako mikotoksykozy.
Skażona mikotoksynami żywność i pasza może być przyczyną ostrych zatruć i przewlekłych zatruć. Mikotoksyny w zależności od rodzaju wykazują działanie mutagenne, rakotwórcze, neurotoksyczne, immunotoksyczne, embriostatyczne i teratogenne, a także wpływają na gospodarkę hormonalną.
Toksyczne właściwości mikotoksyn
Mikotoksyny
Występowanie
Efekt toksyczny
Aflatoksyny Pasze, przyprawy, mleko
Obniżenie odporności na choroby, uszkodzenie wątroby, nowotwory wątroby, przełyku, żołądka, okrężnicy, XII-cy i nerek
Fumonizyna
Kukurydza, trawy
Obrzęki płuc, nekroza wątroby i mięśni
Ochratoksyna
Zboża i produkty zbożowe, zasiona roślin strączkowych, przyprawy, pasze, nerki, wątroba i tłuszcz świń
Działanie hepato- i nefrotoksyczne, martwicze zmiany wątroby i nerek, działanie teratogenne, śmierć i resorpcja płodu
Sterigmatocystyna
Kukurydza, orzechy, zboża, kawa
Martwicze zmiany wątroby i nerek
Zearalenon
Kukurydza
Działanie estrogenie i anaboliczne, zaburzenia płodności
Cytrynina
Jęczmień, owies, ryż, szynka wędzona
Działanie nefrotoksyczne
Paulina
Gleba, pasze, owoce, głownie jabłka i ich przetwory
Obrzęk i krwotoczne zmiany w płucach, przekrwienie nerek, wątroby i śledziony, zmiany w mózgu
Trichoteceny
Kukurydza, ziarna zbóż
Zanik szpiku, grasicy i śledziony
Sposobem zapobiegania występowaniu mikotoksyn w żywności i paszach jest odpowiednie postępowanie w produkcji oraz obrocie paszami i żywności.
W produkcji pasz dopuszczalne jest stosowanie grzybobójczych środków chemicznych.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz