To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
CHARAKTER CHEMICZNY I WŁASCIWOŚCI MIKOTOKSYN
Mikotoksyny-metabolity wtórne(związki o nieznanej lub drugorzędnej funkcji biologicznej)grzybów pleśniowych (BEZ TOKSYN grzybów kapeluszowych)bud aromatyczna.
Zw.niskocząsteczkowe-pochodne kumaryny,antrachinonu,cykliczne peptydy,sterydy
Zw. Ciepłostabilne,termooporne- nie niszczy ich pasteryzacja,nawet 200st nie degraduje w 100%)
Wrażliwe na środowisko alkaliczne i promienie UV
SZKODLIWOŚC MIKO TOKSYN DLA LUDZI I ZWIERZAT SPOWODOWANA JEST DZIAŁANIEM:
Cytotoksycznym
Rakotwórczym i ( ko-karcinogennym)
Teratogenicznym(deformacje plodu) i embriotoksycznym
Mutagenicznym (indukcja mutacji)
Poszczególne miko toksyny rożnia się aktywnością biologiczą oraz powinowactwem do określonych narzadów:
Aflatoksyny-schorzenia wątroby, rak watroby (r.oleiste)
Ochratoksyny-netropatia,toksyczne dla nerek (ziarna zbóż,zboża paszowe)
Trichotecyny-syndrom krwotoczny i wymioty,pekanie n.włosowatych,zm uk pokarmowego
Zearalenon-syndrom ektogeniczny-działa na uk.rozrodczy(bezpłodność,feminizacja samcow)
CZYNNIKI POWODUJĄCE WYSTEPOWANIE MIKOTOKSYN W ŁAŃCUCHU POKARMOWYM:
1.czynniki biologiczne 2.Czynniki środowiskowe 3.Zbiory
-grzyby toksyno twórcze -temp,wilgotnośc,uszk.mech, -dojrzałość plonów,temp,
Owady,ptaki wilgotnośc
4.Przechowywanie(temp,wilgotność)
droga pierwotna
5.Przetwarzanie i dystrybucja
LUDZIE produkty zwierzęce ZWIERZĘTA
Droga wtórna
DROGA PIERWOTNA-spożywanie produktów poch roślinnego przez człowieka
WTÓRNA-poprzez pasze,zwierzęta są karmione więc jest ryzyko przenoszenia do organizmu czlowieka.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)