Wykład - mykotoksyny, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1743
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - mykotoksyny, sem IV - strona 1 Wykład - mykotoksyny, sem IV - strona 2

Fragment notatki:

MYKOTOKSYNY
Mykotoksyny są wtórnymi metabolitami nie posiadającymi biochemicznego znaczenia dla wzrostu i rozwoju grzybów pleśniowych je wytwarzających. Z punktu widzenia technologii, mykotoksyny są zanieczyszczeniami. Toksynotwórcze pleśnie mogą wytwarzać jedną lub więcej takich toksycznych wtórnych metabolitów. Wiadomo, że nie wszystkie pleśnie są toksykotwócze i że nie wszystkie ich wtórne metabolity są toksyczne. Mykotoksyny wytwarzane są przez grzyby pleśniowe (nawet saprofityczne) podczas wzrostu i/lub przechowywania produktów roślinnych. Mogą oddziaływać na zdrowie ludzi lub zwierząt dopiero po dostaniu się do ich organizmów. Oddziaływanie mykotoksyn na żywy organizm może mieć charakter zaburzeń o przebiegu ostrym lub przewlekłym. Nawet niewielkie ilości silnie toksycznej mykotoksyny powodują groźne w przebiegu zmiany w obrębie metabolizmu białek, lipidów lub węglowodanów. Do najbardziej niebezpiecznych należą zaburzenia syntezy kwasów nukleinowych, co bezpośrednio prowadzi do zmian mutagennych i karcerogennych. Znaczna grupa mykotoksyn powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu tkanki nerwowej objawiające się uszkodzeniem centralnego układu nerwowego. Najczęściej zdarzają się przypadki skażeń mykotoksynami podczas zbioru i magazynowania. Produkty zainfekowane grzybami pleśniowymi mogą zawierać mykotoksyny na różnej głębokości, przez co usuwanie grzybni z powierzchni nie eliminuje toksyn. Istnieją dwie możliwe drogi narażenia organizmu na mykotoksyny: bezpośrednie spożywanie zanieczyszczonych mykotoksynami produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących od zwierząt skarmianych paszą skażoną grzybami toksynotwórczymi Dotychczas w żywności i paszach wykryto i zidentyfikowano ponad 400 różnych mykotoksyn. Stanowią je związki o zróżnicowanej budowie chemicznej, charakteryzujące się niską masą cząsteczkową. Mykotoksyny stanowią poważny problem w toksykologii żywności. Wśród gatunków grzybów pleśniowych , wytwarzających mykotoksyny, należy wymienić gatunki należące do rodzajów Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Trichothecium, Trichoderma i Alternaria. Prawie wszystkie uprawiane w Polsce rośliny mogą być substratami dla wzrostu grzybów i wytwarzania mykotoksyn. aflatoksyny ochratoksyny zearalenon fumonizyny trichotecyny moniliformina patulina deoksywalenon alkaloidy sporyszu cytrynina roquefortin, kwas mykofenylowy ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz