POZOSTAŁE:
Moniliformina Moniliformina jest wytwarzana przez liczne Fusarium sp. (głównie F. proliferatum) i najczęściej jest wykrywana w kukurydzy. Patulina Wytwarzana przez Penicillium expansum, Aspergillus sp. (A. clavatus), Byssochlamys nivea. Wystepowanie: soki i przeciery jabłkowe, inne soki owocowe, wszędzie tam, gdzie zachodzą procesy gnicia. Deoksywalenon Wytwarzany przez Fusarium graminearum, F. culmorum, F. crookwellense, F. sporotrichoides, F. poae, F. acuminatum Alkaloidy sporyszu Powstawanie: Claviceps purpurea u.a. Występowanie: wszędzie, zanieczyszczenie pól, głównie żyto i pszenica (sporysz) Przykłady: ergotamina Cytrynina Powstawanie: Penicillium sp. (P. expansum), Monascus sp. Występowanie: zboża i produkty zbożowe, czerwono fermentujący ryż Roquefortin, kwas mykofenylowy Wytwarzane przez: Penicillium sp. (np. P. roqueforti).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)