Trawienie poligastryczne- cukry - wykład, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1512
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Trawienie poligastryczne- cukry - wykład, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

CUKRY:
POLISACHARYDY rozkładane do kw. pirogronowego a ten na mlekowy [ propionowy], octowy80% [ masłowy], mrówkowy do LKT. kw. propionowy - prekursor syntezy amoniaku, białek w żwaczu. Masłowy, octowy - synteza tłuszczy głównie mleka.
Wiosna - spadek tł w mleku, bo w świeżej trawie mało włókna wiec mało celulozy mało kw. octowego. Włókno - rola 1. LKTKT mleka 2. uczucie sytości 3. motoryka przewodu pokarmowego 4. obniżanie wykorzystywania innych składników (monogastryczne); pasz nie rozdrabniamy zbytnio bo wtedy słaba przyswajalnośc składników.
Dużo gazów: spowodowane jest np. podawaniem dużej ilości melasy- 2 cukry szybko się rozkładają i przekształcają w CH4 i LKT.
MONOSACHARYDY: skrobia dekstryny, w ziemniakach, zbożu, sacharoza: trzcina cukrowa, buraki.
Trawią BAW- związki bezazotowe wyciągowe. Amylaza rozkłada cukry w jamie gębowej, ważne dobre wymieszanie pokarmu ze śliną. Cukry proste - rozkład w jelicie cienkim; glukoza w glikogen gdy za dużo. Głodzenie - najpierw rozkład cukrów, potem kw. tłuszczowych, na końcu białka.
CUKRY: Dwucukry i wielocukry zostają pod wpływem enzymów rozszczepione do cukrów prostych , a te w toku dalszych przemian dają kwasy tłuszczowe i gazy. *substancje pektynowe są rozkładane do kwasu galakturonowego. Potem zachodzi fermentacja cukrów prostych - powstaje kwas mrówkowy a z niego metan *pentozany są rozkładane przez ksylonazę do ksylobiozy. Ksylobioza przy udziale ksylobiazy przechodzi w ksylozę a ta fermentuje do kwasu octowego *celuloza jest rozkładana przy udziale celulazy do celobiozy. Celobioza jest przekształcana w arabinozę a ta w kwas masłowy. *glukoza (powstaje przez rozkład celobiozy, maltozy) fermentuje do kwasu propionowego *sacharoza jest rozkładana do glukozy i fruktozy. Fruktoza fermentuje do kwasu bursztynowego. W dalszych przemianach wydziela się CO2. Celulozę rozkładają bakterie obecne w żwaczu. Do najważniejszych bakterii zalicza się: paciorkowce, laseczki kwasu mlekowego, bakterie rozkładające celulozę (Bacteroides succinogenes, Ruminobacter parvum, Ruminococcus flavefaciens). Oprócz bakterii w żwaczu występują też wymoczki z gatunków Entodinium, Diplodinium, Isotricha, Dasytricha.
Co do jelita to w soku jelitowym występują następujące enzymy: amino i karboksypeptydazy rozkładające białka polinukleotydazy rozkładające polinukleotydy laktaza rozkładająca laktozę maltaza sacharaza
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz