Wykład - enzymy paszowe, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1253
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - enzymy paszowe, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

ENZYMY PASZOWE: endogenne - lipazy, peptydazy, amylazy egzogenne - fitaza, celulaza, beta glukanaza (to co normalnie wytwarzają ale z jakiś powodów nie ma)
Fitaza mikrobiologiczna- umożliwia przyswajanie fosforu (wzrost o 20%) z pokarmu roślinnego, który normalnie jest tam zablokowany! Działa na fityniany - w jego cząsteczki są 4 atomy fosforu, które nie wykorzystane dostają się go środowiska z kałem. Mamy w organizmie fitaze natywną - uwalnia powoli, małe ilości.
Kwasy organiczne - (octowy, propionowy, mrówkowy, cytrynian, fumarnnowy) stosowane jako: zakwaszacze (obniżają pH ukł pokarm) i konserwanty (zakonserwowują paszy)
Probiotyki - produkty zawierające żywe lub martwe mikroorganizmy i ich substraty, przyczyniające sie do stabilizacji enzymatycznej i rozwoju mikroorganizmów w ukł. pok. 1.żywe kultury 2.inaktywowane
Prebiotyki - związki chemiczne, głównie oligosacharydy, na nich namnażają się odpowiednie bakterie, wzmagają ukł immunologiczny.
FOS - insuina, kestoza / MOS- pochodne mannozy / GOS- alfa galaktozy, rafnoza
Laktoza- tylko dla DROBIU! Bo ssaki rozkładają laktozę i jest źródłem energii, ptaki nie rozkładają wiec jest ona pożywką dla bakterii. SYNBIOTYK = PREBIOTYK + PROBIOTYK
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz