Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - strona 45

note /search

Wykład - mleczność, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 147
Wyświetleń: 847

Mleczność - zdolność samic ssaków do wytwarzania i wydzielania mleka. Jest cechą ilościową związana z płcią. Mleczność zależy od wielu czynników: gatunku, rasy,

Trawienie poligastryczne- podział pasz - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1260

PASZE: Podział: 1.objętosciowe *soczyste(zielonka, kiszonka, okopowe) *suche(siano, słoma, łuski) 2.treściwe: -roślinne *nieskobialkowe (20%, ziarna zbóż) *średnia zaw. białka (20-30 %, nasiona ro...

Trawienie poligastryczne- premiksy - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 91
Wyświetleń: 791

PREMIKSY - mieszanina dodatków paszowych i minerałów, nie przeznaczona do bezpośredniego skarmiania. Zawierają wit, skł. miner, Dzielimy je na: * przemysłowe (wysoka koncentracja mikroelementów i wit, do robienia pasz pełnowartościowych i mieszanek uzupełniających, 0,1; 0,2; 0,5 %) * farmerskie (roz...

Trawienie poligastryczne- putrescyna, kadaweryna - opracowanie, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1316

PUTRESCYNA, KADAWERYNA - SZKODLIWE! PUTRESCYNA - powstaje w wyniku rozpadu białek np. gnicia przy udziale bakterii beztlenowych. Odpowiada za odrażający zapach rozkładającej się materii organicznej (mięsa, tkanek, zwłok) oraz za nieświeży oddec...

Wykład - regulacja pobierania pasz, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 105
Wyświetleń: 952

Regulacja pobierani paszy: Mechaniczna: pojemnościowa i wypełnienie przewodu pokarm., stopień rozdrobnienia paszy; Fizjologiczna: *termostatyczna (ciepło uaktywnia ośrodek sytości) *hemostatyczna - poziom glukozy we krwi, - ilość kw. mlekowych, propionowych, octowych, masłowych; - poziomu PGL,...

Trawienie poligastryczne- strawność - opracowanie, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1008

STRAWNOŚĆ - różnica między ilością składnika pokarmowego pobranego w paszy a ilością składnika pokarmowego wydalonego w kale. P − W = S, gdzie: P - pobrane, W - wydalone, S - strawione; wyrażone w jednostkach masy np. kg STRAWNOŚĆ PASZY - stopień wchłonięcia z powodu pokarmowego składników pokarmow...

Trawienie poligastryczne- tłuszcze - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1519

TŁUSZCZE: Nasycone, nienasycone - jedno i wielo (omega6-z kw.linolowego,omega3-kw,linolenowy) Rozkład w jelicie cienkim do glicerolu i KT: Proste - TGL, woski, KT Złożone - fosfo-, sfingo-, glikolipidy Związki tłuszczo podobne - sterydy, karoten...

Wykład - witaminy, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1204

WITAMINY: związki organiczne niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu i funkcji fizjologicznych nie tworzące energii ani białka. A-1-retinol, 2-dehydroterinol. Rozw. Nabłonka np. wymienia, widzenie, odporność na infekcje, B-1 tiamina, B2-ryboflawina, B3-niacyna- wit PP, B5-kw pantotenowy, ...

Odpowiedzi na egzamin, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia materiałowa
Pobrań: 959
Wyświetleń: 2492

Ad.1. Wyjaśnić relację pomiędzy procesem produkcyjnym(wytwarzania) i procesem technologicznym. Proces produkcyjny obejmuje proces wytwarzania, przygotowanie produkcji, transport, zaopatrzenie, sprzedaż, serwis, regenerację, utylizację. Proces wytwarzania-jedna z podstawowych części składowych proc...

Wykład - aminotransferaza alaninowa

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 98
Wyświetleń: 861

AMINOTRANSFERAZA ALANINOWA - ALT, enzym wskaźnikowy alanina + α-ketoglutaran ↔ pirogronian + glutaminian ALT występuje wyłącznie w cytoplazmie (w komórkach wątroby i nerek wyższy poziom; niższy - w mięśniach; w niewielkich ilościach obecna w komórkach wszystkich innych tkanek). ALT jest względnie...