Wykład - regulacja pobierania pasz, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 945
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - regulacja pobierania pasz, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Regulacja pobierani paszy:
Mechaniczna: pojemnościowa i wypełnienie przewodu pokarm., stopień rozdrobnienia paszy;
Fizjologiczna:
*termostatyczna (ciepło uaktywnia ośrodek sytości) *hemostatyczna
- poziom glukozy we krwi,
- ilość kw. mlekowych, propionowych, octowych, masłowych;
- poziomu PGL,
-stężenia peptydów, amin, wit, skł miner, - niedoborów białka w paszy,
-spożycia NaCl, - dostępu do wody Inne: smak, zapach, ciepłota paszy, stan zdrowia zwierzęcia, zmęczenie, warunki higieniczne, skład botaniczny, struktura, efekt stadny
Orkisz- dietetyczny gatunek pszenicy
Soja- b. duża zawartość energetyczna, dużo włókna Nasiona roślin strączkowych: groch, bobik, łubiny, lędźwian, soczewica
Różnice: Mleko-?, maślanka - po utworzeniu masła, nie ma tłuszczu, serwatka- 0,6-0,7% białka głównie laktoalbuminy, nie ma kazeiny
Mleko - Wydzielina gruczołu mlekowego podczas laktacji
Zsiadłe mleko - Mleko pozostawione w temperaturze pokojowej (poniżej 21°C) w którym dochodzi do fermentacji laktozy do kwasu mlekowego. Zsiadłe mleko można stosować u młodych cieląt jako mleko przejściowe i bogate w siarę, które nie ma wartości handlowej, ale posiada wartości odżywcze.
Siara, kolostrum, młodziwo - wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków produkowanych przez kilka dni po porodzie. Jest to pierwszy pokarm noworodka. Siarka jest gęstym, żółtawym płynem o gorzkawo-słonym smaku, zawierającym, w porównaniu z mlekiem, 4-5 razy więcej białka, 2 razy więcej soli mineralnych, bardzo dużo witamin i mikroelementów. Niezmiernie ważne są substancje odpornościowe zawarte w siarce, bowiem zwierzę rodzi się zupełnie nieuodpornione na zarazki. Dzięki zawartości magnezu, siara ma również właściwości przeczyszczające. Ważne jest, aby pierwszą porcję siary dostał noworodek jak najwcześniej, bowiem z godziny na godzinę zmienia się jej skład upodabniając się do składu mleka.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz