STRAWNOŚĆ - różnica między ilością składnika pokarmowego pobranego w paszy a ilością składnika pokarmowego wydalonego w kale. P − W = S, gdzie: P - pobrane, W - wydalone, S - strawione; wyrażone w jednostkach masy np. kg
STRAWNOŚĆ PASZY - stopień wchłonięcia z powodu pokarmowego składników pokarmowych, głównie substancji organicznych, pobranych w paszy. Rozróżnia się strawność paszy POZORNĄ, będącą różnicą miedzy ilością składnika pobranego w paszy i wydanego w kale, oraz bardziej pracochłonną, lecz wiarygodniejszą, strawność paszy RZECZYWISTĄ, uwzględniającą zawarte w kale składniki metaboliczne. RP (R = P dla włókna, bo nie występuje endogenne włókno)
WSPÓŁCZYNNIK STRAWNOŚCI (WS) ilość składnika strawnego w stosunku do ilości składnika pobranego w paszy; WS oznaczamy dla suchej masy i składników organicznych; Współczynniki strawności mieszczą się w zakresie od 0 do 100%; WS = a - b/a * 100%
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)