Trawienie poligastryczne- putrescyna, kadaweryna - opracowanie, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1309
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Trawienie poligastryczne- putrescyna, kadaweryna - opracowanie, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

PUTRESCYNA, KADAWERYNA - SZKODLIWE!
PUTRESCYNA - powstaje w wyniku rozpadu białek np. gnicia przy udziale bakterii beztlenowych. Odpowiada za odrażający zapach rozkładającej się materii organicznej (mięsa, tkanek, zwłok) oraz za nieświeży oddech. W organizmach żywych putrescyna powstaje w wyniku dekarboksylacji aminokwasu ornityny. bierze udział w syntezie poliamin.
KADAWERYNA - amina biogenna będąca produktem dekarboksylacji aminokwasu lizyny, powstaje w procesie gnilnym białka. Ma postać oleistej cieczy bez wyraźnej barwy. Należy do tzw. trupich jadów, ma silny odrażający zapach rozkładających się zwłok i jest szkodliwa dla zdrowia (uszkadza układ krążenia). Nazwa pochodzi od łacińskiego cadaver - trup, zwłoki.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz