Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - strona 3

note /search

Glikozydy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1764

Glikozydy • Reaktywna gmpa -OH przy acetalowym atomie węgla (C-1) może być łatwo wymieniona na gmpę -OR, co prowadzi do - tworzenia pełnych acetali zwanych 0- slikozydami. Glikozydy 2 • 0-Glikozydy wy stępuj ą w produktach naturalnych: -

Guma arabska i traganta

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1176

Guma arabska • Wydzielana przez drzewo akacji Accacia senegal. • Mieszanina heteropolisacharydów, 260-1160 kDa, cząsteczki L-arabinoza, L-ramnoza, D-galaktoza, kwas glukuronowy, wiązanie (1-3...

Hipoteza Shallenbergera

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1708

Hipoteza Shallenbergera • Smak słodki powstaje wskutek odwracalnego łączenia się grup funkcyjnych cząsteczek odległych od siebie o 0.26 nm; • Jedna - działa jako donor protonu AH, druga ...

Hydrokoloidy węglowodanowe

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1631

HYDROKOLOIY WĘGLOWODANOWE (l) • Hydrokoloidy, nazywane też gumami lub gumami hydro koloidowymi, są wielkocząsteczkowymi związkami wykazującymi duże powinowactwo do wody, dlatego dobrze się w niej rozpuszczają lub rozpraszają albo silnie pęcznieją w kontakcie z nią. • Takimi cechami obok białe...

Kwas glutaminowy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1365

KWAS GLUTAMINOWY Dzięki obecności asymetrycznego węgla w cząsteczek tworzy izomery optyczne - tak zwane antypody, których właściwości są odmienne, tylko kwas L-glutaminowy jest wzmacniaczem smaku. Jego jednosodowa sól pięciowęglowa - ...

Lipidy - zalecenia żywnościowe

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1022

LIPIDY: - to naturalne związki organiczne nierozpuszczalne w wodzie, natomiast rozpuszczalne w tzw. rozpuszczalnikach tłuszczowych, takich jak eter etylowy lub naftowy, chloroform, benzen, aceton i inne - to związki organiczne zawierające kwasy tłuszczowe lub ich pochodne, sterole, steroidy,

Lipidy proste i złożone

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 924
Wyświetleń: 3885

Lipidy Lipidy wraz z białkami i sacharydami są podstawowym składnikiem wszystkich żywych komórek. Jest to grupa naturalnych związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w tzw. rozpuszczalnikach tłuszczowych, takich jak: eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benz...

Lipidy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1099

Budowa i podział sterołi OLEJE ROŚLINNE: FRAKCJA GLICERYDOWA FRAKCJA NIEGLICERYDOWA tokoferole węglowodory barwniki sterole Spożycie sterali i ich wpływ na organizm 700 - 1000 Mg steroli/dzień 30 - 40% - fitosteroli ^W Wchłanianie chole...

Pektyny

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1694

Pektyny Występują w ścianach komórek roślinnych jako protopektyna, odgrywając rolę budulca i regulatora gospodarki wodnej; Są heteropolisacharydami, łańcuch zbudowany z cząsteczek kwa...

Reakce Enzymatyczne

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1092

ENZYMATYCZNE REACKJE Z UDZIAŁEM BIAŁEK W przemyśle spożywczym enzymatyczna hydroliza białek wykorzystywana jest przy wytwarzaniu serów, tradycyjnych przetworów z nasion soi i marynowanych ryb Proteolityczne przemiany zachodzą w czasie dojrzewania mięsa, wytwarzania piwa i pieczywa oraz modyfiko...