To tylko jedna z 8 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Budowa i podział sterołi OLEJE ROŚLINNE:
FRAKCJA GLICERYDOWA FRAKCJA NIEGLICERYDOWA
tokoferole
węglowodory
barwniki
sterole
Spożycie sterali i ich wpływ na organizm 700 - 1000 Mg steroli/dzień
30 - 40% - fitosteroli ^W
Wchłanianie
cholesterolu - 20 - 60%
fitosteroli -1,5 -10%
Zagrożenia wegetarianie niemowlęta
Fitosteroleifitostanole występowanie Zawartość fitosteroli w różnych produktach:
ziemniaki 5mg/100g
gruszki 8
sałata 10
marchew 10
jabłka 12
figi 31
soja 161
migdały 143
nasiona sezamu 714
oliwa z oliwek 221
olej sojowy 250
olej sezamowy 865
olej kukurydziany 968
olej z otrębów ryżowych 1190
Dzienne spożycie:
cholesterolu - 400 - 800 mg
fitosteroli - 250 - 400mg
fitostanoli - ok. 25mg
Wchłanianie:
cholesterolu 45-60%,
fitosteroli 5 - 10% Funkcje cholesterolu w organizmie Stabilizuje membrany komórce
U kręgowców jest prekursorem kwasów żółciowych i hormonów sterydowych
W tkance nerwowej jest składnikiem otoczki mielinowej
Cholesterol rola w chorobie niedokrwiennej serca
CHOLESTEROL 5a-CHOLESTEN-3p-OL
Konfiguracja stereochemiczna oraz numeracja atomów węgla
Fitosterole - przedmiot zainteresowania technologów i żywieniowców Bez smaku i zapachu
Wykorzystanie w wykrywaniu zafałszowań żywności
Obniżanie poziomu cholesterolu w osoczu krwi
Hamowanie reakcji oksydatywnej polimeryzacji tłuszczów smażałniczy ch
Oksydacja fitosteroli w produktach spożywczych
Fitosteroleifitostanole efekty zdrowotne obniżenie ryzyka chorób serca
- 3g/dzień fitostanoli i fitosteroli - zmniejszenie ryzyka o 15-40% (Weststrate i Meijer, 1998), 2g/dzień - 25% (Law, 2000)
Toksykologia i działanie estrogenne
25g/dziennie bez efektów ubocznych (2400 pacjentów), Cytelłin (głównie p-sitosterol) obecna na rynku od 20 lat
(…)
… (8 - 25%). Spożycie estrów steroli na poziomie 1.6 g/dzień obniża LDL-C nie wpływając na poziom karotenoidów osocza krwi
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)