Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1379
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie - strona 1 Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Przykłady (10 wybranych) genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - cecha modyfikowana, sposób realizacji, roślina
Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych:
Modyfikacja Sposób realizacji roślina, cecha
1) Opóźnienie dojrzewania blokada systemu glukuronazy pomidor, banan
2) Polepszenie skł aminokwasowego białek zwiększenie zawartości metioniny ziemniak, soja, słodkie ziemniaki
3) Wprowadzanie białek funkcjonalnych a) Podniesienie wartości wypiekowej mąki poprzez wprowadzenie glutenie pszenica
b) Wprowadzenie glicyniny w celu podniesienia zdolności żelowania i emulgowania soja
c) Dodatek słodkich białek (monelina, taumatyna) ogórek, melon
d) Poprawa jakości słodu przez wzrost syntezy proantocyjanidyn jęczmień browarny
e) Wzbogacenie w β-fazeolinę ryż
4) Wprowadzenie białek ludzkich białka mleka ludzkiego: β-kazeiny i α-laktoalbuminy ziemniak
5) Kształtowanie składu polisacharydów zwiększenie proporcji między amylopektyną a amylozą w skrobi ziemniak, kasawa, banan
6) Modelowanie jakości olejów i tłuszczów zwiększenie nienasycenia i długości kwasów tłuszczowych, wzbogacenia w omega 3 rzepak, soja
7) Polepszanie barwy owoców zwiększanie zawartości karotenoidów pomidor, papryka
8) Zwiększenie aktywności enzymatycznej wzrost aktywności glukanazy jęczmień browarny
9) Zwiększanie zawartości mikroelementów wzrost zawartości ferrytyny soja, ryż
10) Wzbogacenie w witaminy wzrost zawartości prowitaminy A ryż
11) Usuwanie alergenów ograniczenie zawartości białek alergennych ryż
12) Zmniejszenie ilości tłuszczu i cholesterolu szybszy przyrost mięśni po wprowadzeniu hormonu wzrostu świnia
13) Zmniejszenie zawartości azotanów blokada reduktaz szpinak, sałata
14) Aktywność antynowotworowa zwiększona zawartość antyoksydantów, alfa-tokoferol truskawki, brokuły, ziemniak, soja
15) Synteza hemoglobiny tytoń
16) Zapobieganie ciemnieniu enzymatycznemu blokada oksydazy fenolowej owoce, ziemniak
17) Fitosterole olej z oliwek
Największe znaczenia:
Pomidory (świeże i przetworzone)- żywność
Ziamniaki (swieże i przetworzone)- żywność oraz zawierające zmienioną skrobię wykorzystywaną do produkcji biodegradowalnych tworzyw sztucznych i mas plastycznych
Soja i kukurydza- źródło białka i oleju w żywieniu ludzi i zwierząt, ale olej nie zawiera elementów transgenicznych
Bawełna- produkcja tkanin
Arbuzy i melony- żywność, powszechna w USA
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz