Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 903
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych
Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych:
Żywność będąca GMO (pomidory, ziemniaki)
Żywność otrzymywana z GMO (przecier pomidorowy, frytki
Wytwarzane przy użyciu GMO (chleb, piwo)
Otrzymana z GMO, ale nie zawierająca transgenicznych komponentów (olej rzepakowy)
Rośliny:
80 000 gat roślin jadalnych
Uprawia się kilkaset
Powszechnie spożywanych jest 30 gat
75% pożywienia - rośliny
60% pożywienia to zboża
Źródło oleju: soja, rzepak, słonecznik, kukurydza
Warzywa, owoce
Ziemniaki
Rośliny będące źródłem sacharozy
Kierunki badań nad roślinami:
1) Intensyfikacja fotosyntezy:
Rośliny typu C4, C3
2) Wiązanie azotu atmosferycznego:
Zwiększenie intensywności procesu
Asymilacja azotu przez zboża np. Azotospirillum
3) Hodowle tkankowe (in vitro)
Szybsze otrzymywanie nowych odmian, ryż odporny na zasolenie, pszenica odporna na mróż, kukurydza- więcej Lys, szybsze rozmnażanie- identyczne kopie rośliny
4) Hodowle komórek roślinnych w bioreaktorach:
Produkcja glikozydów nasercowych
Roślina jest odporna na szkodliwe owady, ponieważ zawiera gen Bt z bakterii i wytwarza białko toksyczne dla szkodników.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz