To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
GMO
W komórce roślinnej jest ok. 35 000 genów. Promieniowanie rentgenowskie i UV działa jak strzelba, powodują liczne losowe zmiany. W inżynierii genetycznej- hodowla przez krzyżowanie. Obawy przed GMO: GMO - zagrożenie dla biosfery; brak wzrostu biomasy względem naturalnej żywności.
Argumenty za GMO: kukurydza BT. 30 buszli więcej z 1 akra, odporne na omacnicę prosowiankę, nie stosuje się chemikaliów ponieważ sama wytwarza środek owadobójczy. Przeciwnicy są przeciwni jej ponieważ gąsienica monarcha jedząca trojeść jest zatruwana przez toksyczny pyłek kukurydzy BT. Naukowcy twierdzą jednak, że jest mniej szkodliwa od oprysków. Poza tym kukurydza BT będzie tworzyła teraz toksyny tylko w zielonych częściach rośliny. Zauważają też, że obecnie stosowane środki owadobójcze są źle stosowane. Soja: pierwotne pochodzenie - Chiny. Modyfikowana soja jest odporna na Roundup - herbicyd. Można zatem ją siać niezależnie od pryskania tymże herbicydem. W naturalnej hodowli trzeba natomiast odczekać 2 tygodnie od oprysku. Siew modyfikowanej soi nie wymaga wcześniejszego orania, zmniejsza efekt cieplarniany, efekt jest taki, że jest więcej próchnicy. Przeciwnicy obawiają się, że soja przekaże swoją odporność na Roundup, naukowcy twierdzą, że takową odporność może przekazać tylko rzepak. Burak cukrowy również nie może przekazać owej odporności dlatego że zbiera się go w pierwszym roku, kiedy nie kwitnie ( burak kwitnie dopiero w drugim roku ) zatem nie może nic przekazać.
Naukowcy stosują tylko 2 zmodyfikowane geny na 2 chemikalia ( Roundup chemikaliów Liberty), a chemikaliów jest stosowanych dziesiątki zatem w razie uodpornienia na dany herbicyd można bez obaw zacząć stosować inny. Poza tym stosuje się integrowane metody ochrony roślin, jak również mieszanki herbicydów. Naukowcy twierdzą również, że rośliny samoistnie uodparniają się na herbicydy, zatem trzeba ich stosować coraz więcej i częściej, co bardzo szkodzi środowisku i wodom gruntowym i pitnym. Przeciwnicy boją się, że zmodyfikowane rośliny wyprą naturalnie występującą roślinność. Naukowcy odpierają te ataki twierdząc, że barszcz zwyczajny i czarny grochodrzew są roślinami w formie dzikiej, nie zmienionej przez człowieka a sprawiają one duże problemy, wypierają one rośliny rodzime. W pożywieniu dla dzieci UE wyznaczyła limit bakterii na jeden gram i wynosi on 100000 bakterii/ 1 gram, każda bakteria zawiera około 1 000 genów, bakterie również same mutują ale przeciwnicy zmutowanych roślin, są przeciwni tylko zmutowanym genom roślinnym. Ilość dodatkowego białka w GMO wynosi objętość 1 muchy w stosunku do jednego worka produktu. Złoty ryż zapobiega ślepocie - naukowcy twierdzą, że trzeba patrzeć na potrzeby ludzi, twierdzą, że obawy można wyeliminować wiedzą, kontrolą oraz zapotrzebowaniem.
(…)
…. Natomiast białko genetycznie zmodyfikowane nie jest trawione, usuwane jest z organizmu w całości. Przeciwnicy uważają że GMO będzie powodowało alergie, naukowcy twierdzą, że alergie powinny być rozpatrywane jednostkowo, to znaczy każdy organizm inaczej reaguje na dane białko, to co może uczulać jedną osobę, dla tysięcy może być neutralne. Odnosi się do zarówno do białek naturalnych jaki i tych zmodyfikowanych, zatem prawdopodobieństwo powstania uczulenia na GMO jest równe temu na żywność naturalną. Badania nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną w pewnym stopniu pomagają określić czy dany produkt może być alergenem, można również stwierdzić inne niebezpieczeństwa. Porównuje się składy atomowe roślin zmodyfikowanych i naturalnych, wyniki są opracowywane przez toksykologów, których zadanie polega…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)